Odświeżająca mięta, ziołowe stokrotki i słodziutkie (na swój sposób) suszone owoce. Czego można chcieć więcej? No tak, jakiejś bazy, żeby nadać temu wszystkiemu tło i zespoić całość w pyszne śniadanie. Odruchowo sięgnęłam po płatki owsiane i już odmierzałam kolejne łyżki, gdy przypomniałam sobie o podarunku od cioci. A gdyby tak... zamiast tradycyjnej owsianki zrobić płatkowy miks? Byłoby zjadliwe? Smaczne? Zamiast się głowić - ruszyłam do akcji i w taki oto sposób płatki jaglane zadebiutowały na moim talerzu (czy raczej w miseczce).
Składniki:
5 łyżek płatków owsianych
3 łyżki płatków jaglanych
200ml zaparzonej zielonej herbaty (ja użyłam sypanej Senchy grejpfrutowej)
6 listków mięty
daktyle - ilość według uznania (zastępują cukier; ja dodałam trzy sztuki i było wystarczająco słodkie, choć to może ze względu na to, że nie sacharozuję (neologizmy górą!) herbaty/kawy, więc jestem wyczulona)
łyżka pestek słonecznika
garść stokrotek
garść suszonych owoców białej morwy (można zastąpić jagodami goji, mają według mnie podobny smak i słodycz)
Płatki owsiane zalać niecałymi 150ml gorącej herbaty, odstawić do napęcznienia. Porwać miętę i pokroić daktyle, wraz ze słonecznikiem wrzucić do owsianki. Zmiksować na gładką masę. Płatki jaglane zalać resztą wody, zmiksować od razu. Wymieszać z przełożonym uprzednio do miski musem owsiankowym. Posypać morwą/jagodami goji i stokrotkami.
Dorsz w zielonej herbacie raczej nie należy do klasyki kuchni polskiej i pewnie sama nie wymyśliłabym takiego połączenia, ale dzięki Maćkowi Siąkowskiemu nasze menu wzbogaciło się o kolejną pyszną potrawę.Smaczny i lekkostrawny dorsz w zielonej herbaci...
Dorsz w zielonej herbacie raczej nie należy do klasyki kuchni polskiej i pewnie sama nie wymyśliłabym takiego połączenia, ale dzięki Maćkowi Siąkowskiemu nasze menu wzbogaciło się o kolejną pyszną potrawę.Smaczny i lekkostrawny dorsz w zielonej herbaci...
Zielona herbata to zdrowy napój o wspaniałych właściwościach i właśnie dlatego cieszy się bardzo dużą popularnością na całym świecie. Jest bogata w wiele składników, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Zielona herbata zbierana jest z tego sameg...
Kañiwagotowana na zielonej herbacie bio (Mercatare)słodzonastewią w płynie (Stewiarnia.pl) podana z jogurtem greckim, musem z truskawek,poziomkami, truskawkami i morelami
wegańska lodówkowa owsianka z siemieniem lnianym na zielonej herbacie z brzoskwinią i tahinivegan green tea overnight oatmeal with flax seeds, with peach and tahiniA podczas śniadania...
Liście zielonej herbaty znajdują coraz większe zastosowanie w naszej kuchni, nie tylko w formie napojów, ale można je wykorzystać jako dodatek do ciast i deserów.Według dietetyków pijąc regularnie zieloną herbatę wzbogacimy swoją dietę o witaminy A i E...