Wypatrywałam rabarbaru w sklepach od dłuższego czasu i mimo, że wieść niosła, że już jest to ja jakoś nie mogłam na niego natrafić.No i w końcu się udało,więc mamy rabarbarowiec :)Ciasto szybkie i proste.Więc do dzieła.
Składniki na blaszkę 24x40 cm:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 kostka margaryny
- 1 łyżeczka proszku
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 4-8 łyżek cukru w zależności od tego czy chcemy bardzo słodkie ciasto czy też nie
- 1 litr mleka (4 szklanki)
- 1 kg rabarbaru
Wykonanie:Rabarbar myjemy i kroimy w dość grubą kostkę.Margarynę ucieramy mikserem z cukrem na gładką masę.Dodajemy po jednym całym jajku ciągle miksując.Na końcu dodajemy stopniowo przesiane mąki i proszek do pieczenia.Gdy uzyskamy jednolitą masę odkładamy mikser dzielimy masę na dwie równe części.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na spód wykładamy jedną część ciasta, a na nią rabarbar.Szybko zagotowujemy 3 szklanki mleka z cukrem(cukier dodajemy po łyżce próbując jaki stopień słodkości budyniu nam odpowiada).Rozrabiamy budynie w szklance mleka i dolewamy do gotującego się mleka.Mieszamy by nie było grudek.Rabarbar zalewamy gorącym budyniem,a na wierzch wykładamy resztę ciasta.Pieczemy około 40 minut we wcześniej nagrzanym piekarniku do 180 stopni.Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.