Od kiedy pamiętam w moim domu biszkopty do ciasta się kupowało. Ostatnią osobą, która parała się pieczeniem biszkoptu była babcia. Postanowiłam przełamać tą tradycję i spróbować upiec to kapryśne ciasto. Nim zabrałam się za pieczenie przestudiowałam st...
Witajcie! Dzisiaj znowu na słodko, ale nie mogę się opanować odkąd odkopałem stary przepis na kruche ciasto - piekę same tarty, serniki i różne owocowe pleśniaki. Tak więc w ramach równowagi dla kwaśnego rabarbaru dzisiaj totalnie na słodko i z moją uk...
Oto nasz podstawowy przepis na spód do tarty zawsze robimy go według tego przepisu i jeszcze nigdy nas nie zawiódł. Spód jest pyszny, lekko chrupiący i stanowi idealną podstawę do kulinarnych eksperymentów z tartą na słono. Na tak upiecz...
Lemon curd angielska specjalność, krem mocno cytrynowy, słodko-kwaśny. Można zrobić, zamknąć w słoiczku i stosować wszelako. Jako krem do smarowania chrupiących tostów, krem do przełożenia tortów, do nadziewania naleśników, na placuszki i np. j...
Oto nasz podstawowy przepis na spód do tarty zawsze robimy go według tego przepisu i jeszcze nigdy nas nie zawiódł. Spód jest pyszny, lekko chrupiący i stanowi idealną podstawę do kulinarnych eksperymentów z tartą na słono. Na tak upieczony spó...
Że też tak późno wpadłam na to, żeby dodać do kruchego ciasta kakao :) Zależało mi na kolorystycznym układzie tego ciasta, więc ciemny, kruchy spód pasował idealnie. Do tego mój ostatnio ulubiony krem z mascarpone i białej czekolady i świeże maliny. Cz...