Proponuję dziś wypróbować jogurt zrobiony z migdałów. Nie jest to wprawdzie prawdziwy jogurt, choć można zaszczepić go kulturami bakterii i zaczekać by zaczął fermentowć, do czego gorąco zachęcam, jeśli jednak szukacie szybkiego pomysłu na śniadanie ta uproszczona wersja jogurtu przypadnie wam do gustu. Jest to wegański pomysł, który zachwycił mnie łatwością wykonania i
smakiem. Ze swojej strony polecam urozmaicić go owocami, orzechami włoskimi i płatkami owsianymi, by otrzymać pyszny i wartościowy posiłek, który sprawdzi się jako śniadanie albo zdrowy deser. Zawsze można dodać trochę syropu z agawy dla osłody ale dla mnie świeże owoce są dostatecznie słodkie.
Jogurt migdałowy
1 ½ szklanki migdałów
2 szklanki wody
1 łyżka syropu z agawy lub cukru
Dodatki
swieże owoce: truskawki, jagody /lub maliny, śliwki, jabłka/
orzechy włoskie
płatki owsiane
Wszystkie składniki dokładnie zblendować, do uzyskania kremowej, gęstej masy. Dodawać wodę wzależności od pożądanej konsystencji. Można schłodzić w lodówce. Jeśli nie zamierzamy spożyćjogurtu od razu, przechowywać w lodówce.
Do miski lub szklanki włożyć warstwami płatki owsiane, jogurt, orzechy, owoce.