Pszczoły to jedne z najbardziej fascynujących stworzeń. Jak żyją pszczoły i jak powstaje miód opowiadali nam bracia i dziadek Tuszyńscy.W pasiece Tuszyńskich witają nas trzy pokolenia - dziadek, jego syn i wnuki (z żoną i narzeczoną). Senior rodu...
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.
Pudding chia to deser, który uwielbiam i bardzo chętnie do niego wracam. Żeby nie było nudno, to oczywiście kombinuję i przygotowuję go na różne sposoby. Sprawdzam z jakim mlekiem i owocami najbardziej mi smakuje. Ku mojemu zaskoczeniu ten deser jest ś...
Z nasionami chia bardzo się polubiłam kilka miesięcy temu, jeszcze zanim zmieniłam nawyki żywieniowe. Te małe nasionka są niezwykłe - nie dość, że są niesamowicie proste w obróbce (właściwie wszystko robi się samo :)), zawierają również mnóstwo wartośc...
Dzień dobry, Trwa moja ulubiona pora roku, wszystkiego jest pełno! U nas zwłaszcza pięknie obrodziły maliny (jesteśmy fanami odmian późnych). Ileż można jeść świeżych...
Przełożyć do szklaneczki, umyć i przepołowić na pół truskawki (pierwsze polskie!!), dodać garść orzechów, posypać płatkami chabrów (ciężko tu mówić o walorach smakowych, bo takowych trudno tu szukać, bardziej chodzi o to, by oczom sprawić radoś...
Nasiona chia są już łatwo dostępne i w bardzo przystępnych cenach (w porównaniu np. z ich ceną sprzed dwóch lat), co sprawia, że dość często przygotowuję na ich bazie puddingi. Pudding z nasionami chia może być śniadaniem albo deserem. W obu przypadkac...
Dość systematycznie staram się ostatnio przyrządzać puddingi na bazie nasion chia. Na temat ich właściwości pisałam w tym poście, dziś natomiast przedstawię zestawienie trzech ulubionych deserów. Przyznam też, że na co dzień nie dbam aż tak jak na załą...
W środku zimy zwykle mam ciągoty egzotyczne łączę banana z mango, mlekiem kokosowym lub ananasem ( np. TU lub TU). Ciężko sobie przy takiej pogodzie wyobrazić, że jestem na Karaibach więc nawet nie próbuję Was ( i siebie) do tego przekonać ale ...