Orzechy włoskie są niezwykle zdrowe i zdecydowanie niedoceniane w naszym kraju gdzie są dobrze dostępne. U mnie u babci stoi wielki stary orzechowiec i co dwa lata mamy z niego ogromną ilość orzechów, która dzielona jest na całą rodzinę :D Ja uwielbiam te orzechy, ich charakterystyczny smak i ta goryczka...są specyficzne, ale to bomba witaminowa i warto je zajadać.
Krem, którego recenzje dzisiaj przeczytacie, nie jest złożony z samych orzechów włoskich, bo znajdziecie w nim też syrop ryżowy, wodę i słodzik. Jak sama nazwa wskazuje jest to krem, a nie masło orzechowe, a więc to pewna różnica :) Coś podobnego jadłam już w wersji z migdałami (tutaj), ale to własnie ten wariant kusił mnie bardziej! Jak wypadł? Zapraszam do czytania :)
Skład:
Wygląd i smak: Słoik zapowiada nam krem z orzechów włoskich, który jest dosyć ciemny i wygląda tak jakby był wzbogacany o kakao. Tak jednak nie jest, a szkoda, bo w sumie połączenie orzechów włoskich z kakao to super sprawa! Jak już wspomniałam nie jest to masło orzechowe, a krem z orzechów włoskich, a więc w składzie znajdziemy też wodę i słodziki.
Po otwarciu krem pachniał słodko i zamulająco. Nie czułam orzechów, a jedyne co dało się jakoś ''wydobyć'' z zapachu to cukier...dużo cukru. Konsystencja przypominała bardziej gęsty dżem, nie była taka lejąca jak w przypadku migdałowego. Tutaj polecane jest to rozpuścić w wodzie/mleku i tak też zrobiłam. Smak niestety mi nie podszedł, było to słodkie, nijakie i bez wyrazu. Jedzone solo było jeszcze gorsze, a obiecany udział orzechów włoskich niestety się tutaj nie pojawił. Jedyne co czułam to słodki i zalepiający smak, który odbierał wszelkie przyjemności z jedzenia :( Szkoda, bo mogło być ciekawie. Ja osobiście nie polecam, ale z ciekawości można spróbować.
Moją ukochaną dynię dodałam tym razem do jesiennych ciasteczek, które mogą umilić zimny i ponury podwieczorek. Ich barwa może świadczyć, że są ciasteczkami korzennymi, pierniczkami. Jednak nic z tych rzeczy. To po prostu jaglane słodkości, których kolo...
Mimo tego, że placuszki są bez dodatku jajek to są mega puszyste. Mam wrażenie, że bardziej niż te, które robię z jajkami. Ponad to są bardzo mięciutkie, delikatne, słodkie za sprawą banana, którego też wyraźnie czuć podczas jedzenia. W smaku są bajecz...
Żywność Wege;) Czas zacząć coś z tych wspaniałych a zarazem zdrowych produktów robić. Nowa porcja produktów z liniAMANDIN z hurtowni VEGEMARKET.Jeśli w twoim sklepie nie ma tych wspaniałych produktów a chciałbyś zacząć gotować zdrowo i kupi...
Jakie to było pyszne! Obłędnie, bajecznie przepyszne! Niby zwykły omlet, tylko owsiany, ale jednak dodatek kakaowego kremu z orzechów laskowych robi swoje. To jego obecność sprawiła, że zwyczajny placek zamienił się w słodki, wypasiony deser :) Takie ś...
Vegamarket to istny raj jedzeniowy dla osób będących na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Ale nie tylko! Bo tak na prawdę każdy znajdzie tam coś dla siebie. Oferta jest obszerna, różnorodna i niezwykle ciekawe! Sami sprawdźcie :)Firma Vegamark...
W dzisiejszym śniadaniu zagościły same dobroci i w tym kilka nowinek.Pączki wyszły puszyste i mocno orzechowe.W środku ukrywał się krem czekoladowo - orzechowy,którego słodki smak złagodziły kwaskowate, dojrzałe jeżyny.Pyszności...
Słyszeliście już o marce Amandin, producencie napojów roślinnych i kremów orzechowych? Ja dowiedziałam się o jej istnieniu dopiero jakiś czas temu. Przeglądając sklepy internetowe w poszukiwaniu innych smaków moją uwagę przykuł napój ryżowy z... truska...