Pyszna, ostra zupa a la meksykańska, bardzo ją lubimy. Jest wyrazista, ostra i zapewnić mogę że po jej przyrządzeniu po raz pierwszy będziecie mieli ochotę zrobić ją jeszcze nie raz ;)
Składniki na zupę:
1 udko z kurczaka
2 marchewki
1/2 pietruszki
1 cebula
niewielki kawałek pora
1/2 czerwonej papryki
liść laurowy
ziele angielskie
sól,pieprz
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
1/2 puszki czerwonej fasoli
1/2 kukurydzy
3-4 ogórki konserwowe
1/2 strąka suszonej papryki chilli (opcjonalnie chilli w proszku)
Z podanych powyżej składników należy ugotować rosół. Warzywa takie jak marchewka, pietruszka i papryka kroimy w drobną kostkę ponieważ mają one pozostać w zupie. Cebule kroimy na dwie połówki. Jedną z nich kroimy w kostkę, drugą przypalamy nad ogniem i wrzucamy do garnka.
Po ugotowaniu buliony wyciągamy z niego pora który nie będzie nam potrzebny w zupie. Z zupy wyciągamy również udko którego mięso obieramy i kroimy na mniejsze kawałki które z powrotem wrzucamy do naszego bulionu.
Do ugotowanego bulionu dodajemy resztę składników tj. koncentrat pomidorowy, chilli, pokroje w drobną kostkę ogórki konserwowe, kukurydzę i przepłukaną wcześniej czerwoną fasolę. Wszystko przegotowujemy. Zupę doprawiamy na koniec solą jeżeli nie dodaliśmy jej zbyt wiele do bulionu.
I zupa gotowa, przed podaniem możemy gorącą zupę posypać startym żółtym serem który rozpuści się na wierzchu.