Przez wiele lat po prostu nie lubiłam podrobów. Z wątróbki przygotowywanej przez moją mamę zjadałam jedynie...cebule. Jakiś czas temu się do niej przekonałam ale chciałam ją w pewien sposób urozmaicić dlatego pojawił się przepis na
wątróbkę z jabłkiem . Jednak to nie wystarczyło. Postanowiłam stworzyć z wątróbki kotleciki i nie chodzi tutaj o obtoczenie wątróbki w mące i usmażenie jej... zapraszam więc na wątróbkę inaczej. ;)
Składniki:
0,5 kg wątróbki drobiowej
1 cebula
świeża pietruszka
świeży lubczyk
1 jajko
1 jabłko
4 łyżki mąki
sól
pieprz
olej do smażenia
mleko do wymoczenia wcześniej wątróbki (opcjonalnie)
Pierwszą czynnością jaką musimy wykonać jest wymoczenie w mleku wątróbki, którą zalewamy i pozostawiamy na około 2-3 h.
Po wymoczeniu mleko odlewamy a wątróbkę kroimy w drobną kostkę. Pietruszkę i lubczyk drobno siekamy, jabłko obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, cebulę również kroimy w drobniutką kosteczkę. Wszystkie pokrojone składniki dorzucamy do miski z wątróbką dodając również jajko, mąkę. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Na patelni rozgrzewamy olej na który nakładamy łyżką masę którą rozprowadzamy w taki sposób by utworzyć z niej placuszki. Smażymy z obu stron po około 2 - 3 minuty.
Smacznego! ;)