Chyba jest niewiele osób, które nie znają smaku zasmażanej, młodej kapustki. Zapewne ile ludzi tyle różnych przepisów. Dziś ja chciała bym podać wam przepis na przepyszną młodą kapustę, na którą przepis dostałam ostatnio od swojej mamy. Oczywiście zmodyfikowałam go troszkę gdyż moja mama dodaje do kapusty śmietankę 30% i pewnie wiedząc że zamieniłam ją na 18% pogroziła by mi palcem. Ale myślę że warto było bo mimo iż troszeczkę odchudzona smakowała równie dobrze. Myślę także, że można by pokusić się o zrobienie jej np. z jogurtem typu greckiego lub zwykłego.
A o kapuście wiemy że:
- jest bogata w witaminy takie jak: A, E, K,witaminy z grupy B oraz witaminę C
- to nisko kaloryczne warzywo bowiem w 100 g kapusty jest ok. 40 kcal
- ma zbawienny wpływ na naszą skórę, paznokcie i włosy
- zawiera wapń, magnez, potas, żelazo oraz kwas foliowy
- jest również pomocna w leczeniu stawów, anemii a co równie ważne podnosi nasza odporność
Czas zabrać się za przepis, do przygotowania młodej kapusty potrzebne będą nam:
główka kapusty
pęczek pietruszki
pęczek kopru
pęczek szczypioru
200 g śmietany 18%
125 ml wody
sól, pieprz, ocet, magi do smaku
Na początek kroimy kapustę w jak najmożliwiej cienkie plasterki. Poszatkowaną wrzucamy do garnka który stawiamy na małym płomyku palnika. Do kapusty dodajemy 125 ml wody, dodajemy szczyptę soli i przykrywamy pokrywką zostawiając całość na ogniu około 10 minut. Co jakiś czas możemy ją przemieszać. Do momentu kiedy kapusta zmięknie, zmniejszy też swoją objętość o połowę.
Teraz zabieramy się za zieleninę, mama powiedziała "im więcej zieleniny tym lepiej", dlatego nie żałowałam i dodałam tyle ile miałam. Po pęczku pietruchy, kopru oraz szczypiorku. Wszystkko należy posiekać.
Tak posiekaną zieleninę dodajemy do kapusty która zmiękła, jeżeli woda nie wyparowała całkowicie po dodaniu zieleniny mieszamy całość oczywiście cały czas gotując, aż woda wyparuje całkowicie. Wtedy też dodajemy śmietanę 18% i resztę przypraw tzn. pieprz, sól o ile jest tak konieczność, parę kropel octu oraz magii. Zostawiamy kapustę na ogniu na ok. 5 minut aż całość ponownie się zagotuje, a składniki przejdą swoimi aromatami. Oczywiście wszystko co chwilę mieszając.
I młoda kapusta gotowa. Mam nadzieje, że będzie wam smakować ;)