Dzisiaj drożdżówkowo-kawowy post. Pyszne, niezbyt słodkie, miękkie z delikatną nutą kawową. Idealne na śniadanie oraz podwieczorek spędzany na plotkowaniu ze znajomymi i spotkaniach rodzinnych.
Składniki na ciasto drożdżowe:
300 g mąki
50 g świeżych drożdży
3 łyżki kawy śniadaniowej
6-8 łyżek cukru
125 ml mleka
2 łyżki oleju rzepakowego
1 jajko
Składniki na ser
300 g białego sera półtłustego
2 żółtka
2 łyżki jogurtu greckiego
2-3 łyżki cukru
Na początek rozkruszamy drożdże do miseczki do której dosypujemy 2 łyżki cukru, czekamy aż drożdże się rozpuszczą. Mleko lekko podgrzewamy i dodajemy do niego kawę, wszystko razem dokładnie mieszamy. Do rozpuszczonych drożdży dodajemy kawowe mleko oraz mąkę około 2-3 łyżki tak by przyjęły one konsystencję kwaśnej śmietany. Tak przygotowane drożdże zostawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut.
Podczas czekania na drożdże możemy przygotować ser, którego wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać, rozdrabniając wcześniej ser widelcem.
Kiedy drożdże wyrosną dodajemy do nich resztę składników: resztę mąki, olej, jajko i cukier uwzględniając przy tym jego ilość która zależy od tego jak bardzo lubimy słodkości. Ja dodałam 4 łyżki cukru.
Dodając mąkę uważajmy ponieważ jej ilość zależy od tego ile przyjmą jej drożdże. A ciasto ma być miękkie i łatwo odklejające się od miski/stolnicy. Dodając mąkę w porcjach może okazać się że zużyjemy jej troszkę więcej lub troszkę mniej. Co ważne zawsze lepiej na początek dać jej trochę mniej, ponieważ przy podsypywaniu ciasta podczas wałkowania, przyjmie ono jeszcze troszkę mąki.
Ciasto dokładnie zagniatamy około 10 minut i odstawiamy je na 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, ciasto dzielimy na dwie części i tak po kolei. Pierwszą część rozwałkowujemy dosyć cienko (0,5-1 cm). Na rozwałkowany placek nakładamy ser i smarujemy nim całość ciasta, następnie zwijamy je jak roladę i odcinamy kawałki szerokości 3-4 cm. Wykrojone drożdżówki układamy płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nasze kawowe przysmaki pieczemy w piekarniku od 25-30 minut. To samo robimy z drugą połową ciasta.
Wraz z nadejściem zimniejszych dni częściej nachodzi mnie ochota na drożdżowe wypieki. Ostatnio zamarzyły mi się ciepłe bułeczki na niedzielne śniadanie. Ale takie prosto z pieca. Żeby nie musieć wstawać bardzo wcześnie, przygotowałam bułeczki wieczore...
Pipilotka - blog o odchudzaniu, ćwiczeniach i zdrowym trybie życia
Jakie drożdżówki lubicie najbardziej? Ja w sumie zawsze mam dylemat. Brać drożdżówkę z budyniem czy drożdżówkę z serem. Każdy wariant ma swoje plusy. Dzisiaj drożdżówki z przepisu na jagodzianki. Drożdżówki są przepyszne, mięciutkie, pachnące. Możecie ...
Uwielbiamy kwaśne dżemy z agrestu czy porzeczki, idealnie komponują się one z słodkimi deserami, ale i wspaniale pasują do chrupiącej bułeczki z masłem
PUSZYSTE DROŻDŻÓWKI Z SEREM żadna kupna drożdżówka nie smakuje tak, jak ta domowa. Upieczcie je, a już nigdy nie wrócicie do tych kupnych! Smakują wybornie: mało pracy, puszyste, delikatne ciasto. Jedynym warunkiem jest uzbrojenie się w cierpli...
Drożdżówki z serem kocham. Małe, pachnące placuszki, pełne kwaskowatego sera, poprzetykane słodkimi rodzynkami. Drożdżówki z serem kojarzą mi się ze sklepikiem szkolnym i beztroskim dzieciństwem. Drożdżówki z serem są idealne do kawy, mleka czy herbaty...
Mięciutkie i pulchne drożdżówki z serem w kształcie świderków. Przypominają mi one szkołę podstawową, kiedy to drożdżówka na drugie śniadanie była obowiązkowa. W sklepiku szkolnym można było kupić takie świderki drożdżowe z serem, polane jeszcze lukrem...
Tegoroczna majowa aura raczej nie zachęca do rodzinnych pikników, ale mocno trzymamy kciuki za ładną pogodę i jej rychłe przybycie, wtedy z pewnością weekendy będziemy spędzać w plenerze
Drożdżowe to jedno z moich ulubionych ciast koniecznie z kruszonką i owocami :) Dziś w formie poręcznych drożdżówek, w sam raz do kawy lub do zabrania na wiosenny piknik. Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki 50 g drożdży 50 ml mleka 0,5 szkla...