Zrobienie pysznego sosu czosnkowego jest bardzo proste ale ważne by użyć odpowiednich składników i zachować proporcje. Podajemy Wam nasz „sekretny” przepis na sos czosnkowy doceniony przez naszych znajomych, rodzinę i przyjaciół. Przy okazji wszelkich spotkań towarzyskich zawsze przygotowujemy ten sos bo idealnie nadaje się nie tylko do potraw z grilla, śniadań czy sałatek ale także jako dodatek do frytek czy kotlecików warzywnych.
Porcja: około 300-400 ml
Czas przygotowania: 15 minut
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 2-3 łyżki majonezu (Hellmans Babuni)
- 4-5 łyżek śmietany (Krasnystaw lub Resmlecz)
- 4-5 ząbków czosnku
- ½ łyżeczki cukru
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki oregano
|
Sos czosnkowy |
Przygotowanie:
Śmietanę mieszamy z majonezem, doprawiamy cukrem i mieszamy do momentu rozpuszczenia cukru. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Oregano zaparzamy w kubku gorącą wodą, odstawiamy na 5-10 minut po czym odciskamy z wody i zaparzone dodajemy do sosu. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Sos zrobi się gęsty. Idealnie pasuje do potraw z grilla, do mięs, sałatek czy kotlecików warzywnych oraz tostów. Nasi znajomi go uwielbiają, mamy nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu J