Szybka, prosta, smaczna! Nic dodać nic ująć - po prostu sałatka grecka, rewelacyjny pomysł na lekkie śniadanie, doskonały dodatek do obiadów, przekąska na kolację. Każdy z Was na pewno nie raz ją jadł, wszyscy ją doskonale znają i wiedzą jak ją przygotować. Dla tych co jedli a nigdy sami nie robili, poniżej nasz przepis na sałatkę grecką.
Porcja: 2
Czas przygotowania: 15 minut
Poziom trudności :łatwe
Składniki:
50 g sera feta
1 ogórek zielony
8 pomidorków koktajlowych
10 oliwek czarnych
1 mała cebula czerwona
mix sałat
Dressing:
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki cukru lub miodu
szczypta bazylii, soli, pieprzu
1 ząbek czosnku
|
Sałatka grecka |
Przygotowanie:
Sałatę dokładnie myjemy, osuszamy i rozkładamy na talerzach. Można użyć sałaty lodowej, roszponki, rukoli lub jakichkolwiek innych - wedle uznania. Na sałatę kładziemy pokrojoną w kostkę fetę, oliwki, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół oraz plasterki ogórka i talarki cebuli. Całość polewamy dressingiem (wszystkie składniki należy połączyć, można do dressingu dolać odrobinę gorącej wody tak by cukier lub miód dobrze się rozpuścił). Gotowe!