Krewetki białe smakują wyśmienicie przyrządzone na patelni z nutką cytryny i natki pietruszki, smażone w panierce czy dodane do sałatek. Polecamy Wam przepyszną sałatkę ryżową z grillowanymi warzywami oraz tymi malutkimi skorupiakami. Zapewniamy, że nawet osobom, które nie przepadają za owocami morza, ten przepis przypadnie do gustu !
Porcja: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 250 g krewetek białych
- 1 bakłażan
- 2 cukinie
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona
- 1 cytryna
- mięta świeża
- olej rzepakowy
- 400 g ryżu
|
Sałatka ryżowa z krewetkami i grillowanymi warzywami |
Przygotowanie:
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu w wodzie z dodatkiem odrobiny soli (my użyliśmy ryżu Basmati). Bakłażana i cukinie kroimy w plasterki, solimy i odstawiamy na 10 minut by puściły wodę. Następnie wycieramy je do sucha i smażymy na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu. Paprykę kroimy w duże kawałki i także grillujemy. Ryż mieszamy z pokrojonymi w mniejsze kawałki grillowanymi warzywami i polewamy dressingiem (sok z jednej cytryny wymieszany z 100 ml oleju i posiekaną miętą). Krewetki wrzucamy na 5 minut do gotującej się wody, odsączamy i po wystudzeniu mieszamy z ryżem i warzywami. Sałatkę doprawiamy pieprzem , dokładnie mieszamy i podajemy polaną ponownie dressingiem. Smacznego!