Kuchnia meksykańska to niesamowita różnorodność przypraw, smaków i aromatów. Jest idealnym rozwiązaniem dla osób ceniących ostre, wyraziste smaki bo nie brak w niej pikanterii. My polecamy „spolszczoną” wersję naleśników po meksykańsku, odrobina egzotyki pomieszana z tradycyjną polską kuchnią.
Porcja: 4
Czas przygotowania: 30-40 minut
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
Naleśniki:
- 2 szkl mleka
- 1 szkl mąki kukurydzianej
- ¾ szkl mąki pszennej
- szczypta soli
- łyżeczka oleju
Farsz:
- 1 pierś z kurczaka
- puszka kukurydzy
- puszka fasolki czerwonej
- 1 cebula
- pół papryki
- 250 ml przecieru pomidorowego
- papryka ostra sucha (my użyliśmy odmiany Scorpion)
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- ser żółty
|
Naleśniki po meksykańsku |
Przygotowanie:
Robimy ciasto na naleśniki, wszystkie składniki miksujemy, w razie czego dodajemy więcej mąki pszennej – ciasto powinno być dość gęste. Odstawiamy je na 15 minut po czym smażymy grubsze niż zwykle naleśniki. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Dodajemy posiekaną cebulę i paprykę słodką. Smażymy kilka minut po czym zalewamy przecierem pomidorowym. Doprawiamy solą, pieprzem oraz zmieloną w moździerzu ostrą papryką. Dusimy około 15-20 minut aż część sosu odparuje. Pod koniec dodajemy fasolkę i kukurydzę z puszki. Doprawiamy do smaku tak by potrawa była dość ostra. Sos powinien być gęsty. Na połowie naleśnika kładziemy sos, przykrywamy drugą połówką, posypujemy startym żółtym serem i wstawiamy na kilka minut do piekarnika tak by ser spiekł się na krucho. Podajemy z odrobiną śmietany dla zrównoważenia ostrego smaku.