Przepis na ketchup z cukinii zawdzięczamy naszej przyjaciółce, która przy okazji wszelkich spotkań „grillowych” raczy nas domowej roboty pysznym ketchupem zrobionym przez jej mamę. W końcu udało się zdobyć przepis na ten wspaniały dodatek do dań grillowych, tostów czy kanapek. Delikatnie zmodyfikowaliśmy proporcje bo uznaliśmy, że ketchup był zbyt słodki i jakby nie było dodaliśmy coś od siebie tak by nadać mu nieco pikanterii.
Porcja: 10-12 słoików po 150 ml
Czas przygotowania: 1 godzina (+czas nasolenia)
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 1,5 kg cukinii obranej
- 0,5 kg cebuli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 3 słoiczki koncentratu pomidorowego
- ¾ szkl octu
- 1 ½ szkl cukru
- 1 papryczka peproncino
|
Ketchup z cukinii |
Przygotowanie:
Obraną cukinię pokroić w mniejsze kawałki, cebulę w kosteczkę i wszystko razem nasolić, pozostawić w garnku najlepiej na całą noc. Rano dolać troszkę wody, zagotować tak by część wody odparowała (do miękkości) i zblenderować na gładką masę. Podgrzewać w garnku na małym ogniu, często mieszając, dodać przyprawy a na końcu ocet, cukier i koncentrat pomidorowy. Przelewać gorące do wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić do góry dnem na całą noc. Smacznego!