Rzeżucha to wspaniałe źródło witaminy C oraz przeciwutleniaczy które chronią nasze komórki przed wolnymi rodnikami . Szczególnie polecana dla palaczy ponieważ zawiera substancje zapobiegające powstawaniu raka płuc. Aż dziw, że tak rzadko gości na naszych polskich stołach a przecież w tak prosty i szybki sposób można ją wyhodować! Jej lekko ostry smak oraz intensywny aromat sprawia, że jest idealnym dodatkiem do twarożku, past do kanapek oraz jajek faszerowanych. Polecamy!
Porcja: 6
Czas przygotowania: 15 minut
Poziom trudności :łatwe
Składniki:
- 6 jaj
- 100 łososia wędzonego
- 2 gałązki koperku
- rzeżucha
- 1 łyżka majonezu
- pieprz
|
Jajka faszerowane z łososiem i rzeżuchą |
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, około 5-6 minut w zależności od wielkości jaj. Po ostudzeniu przekrawamy je na pół, wydrążamy żółtka. Łososia kroimy na małą kosteczkę, łączymy z żółtkami, dodajemy posiekany koperek i mieszamy dokładnie. Doprawiamy do smaku pieprzem i majonezem, mieszamy aż powstanie masa jajeczna. Jajka napełniamy masą, dekorujemy rzeżuchą- ilość według uznania. Gotowe!