Obłędny sernik na zimno z truskawkami kusi swoim zapachem, nasyconą czerwienią oraz orzeźwiającym smakiem. Każdego roku, gdy tylko przychodzi sezon na truskawki , zjadamy ogromne ilości truskawek, sera i herbatników. Bardzo szybki, prosty w przygotowaniu, bez pieczenia – najlepszy deser na letnie upały.
Porcja: blacha (tortownica)
Czas przygotowania: 30 minut (+ czas schłodzenia w lodówce)
Poziom trudności :łatwe
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 1 kg sera białego
- 100 g cukru pudru
- 2 galaretki cytrynowe
- 2 galaretki truskawkowe
- ok. 200 g herbatników (paczka)
Przygotowanie:
Ser mielimy w maszynce (można kupić od razu ser mielony, typowy do serników). Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Herbatniki układamy na blaszce, część z nich kruszymy w moździerzu i wysypujemy na blaszkę. Ser mieszamy z cukrem pudrem oraz zimną galaretką cytrynową. Wstawiamy do lodówki na kilka minut aby ser zgęstniał. Truskawki myjemy, część z nich przekrawamy wzdłuż na pół i układamy na brzegach blachy, wypukłą częścią w stronę wnętrza blachy. Następnie ser wylewamy na herbatniki w blaszce i odstawiamy do lodówki aż całkowicie zastygnie. W między czasie pozostałe truskawki kroimy na małą kosteczkę. Galaretkę truskawkową zalewamy gorącą wodą, około 500 ml. Gdy ostygnie wylewamy około 150 ml na sernik i zatapiamy truskawki pokrojone w kostkę. Wstawiamy do lodówki. Za jakiś czas, gdy galaretka zastygnie, czynność powtarzamy i tak do wyczerpania składników, koncentrując się na środkowej części sernika tak by powstała charakterystyczna górka. Wkładamy do lodówki najlepiej na 10-12 godzin.