Wybór był bardzo ciężki. Poziom bardzo wysoki. Zgłoszeń przyszło baaaardzo dużo i gdyby nie pomoc mojego męża który zajął się skatalogowaniem otrzymanych zdjęć i opisów byłoby mi ciężko od strony technicznej. Wspólnie wybraliśmy zwycięzcę.
Z ogromną przyjemnością ogłaszam, że multicookera Redmond RMC-M90E otrzymuje Magda Okrasa za pieczone bataty z warzywami, boczkiem, fetą i natką pietruszki podane z sosem koperkowo - czosnkowym.
Myślę że na to danie każdy miałby ochotę. Jest oryginalne a zarazem bardzo proste. Magda trafiła w mój gust w punkt.
Bardzo lubię bataty i wprost uwielbiam połączenie wędzonego przesmażonego boczku (w taki sposób aby całkowicie wytopił się tłuszcz i zostały takie suche zuzelki), warzyw i sosu czosnkowego.
Serdecznie gratuluję Magdzie, a Was zachęcam do wypróbowania przepisu.
Magda czekam na dane adresowe do wysyłki oraz numer telefonu dla kuriera. Składniki:
- 2 duże bataty (najlepiej pękate, szerokie)
- 1 cebula czerwona
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 pęczku szczypiorku
- 100 g boczku parzonego lub wędzonego
- jogurt naturalny (gęsty np. typu greckiego)
- 1/2 pęczku koperku
- 3 ząbki czosnku
- feta
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz, rozmaryn, słodka papryka
Przygotowanie:
1. Bataty porządnie szorujemy szczoteczką (nie będziemy ich obierać ze skórki).
Każdy kroimy na 4 grube plastry i układamy na blaszce do pieczenia .
Pieczemy ok. 15 min w temperaturze 180 C.
Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika, obracamy na drugą stronę, lekko solimy, posypujemy rozmarynem i polewamy odrobiną oliwy.
Wkładamy do piekarnika na kolejne 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy farsz:
1. Na patelni podsmażamy boczek (mają pozostać chrupiące skwareczki z jak najmniejszą ilością tłuszczu).
2. Na odrobinie oliwy podsmażamy posiekaną cebulkę i czerwoną paprykę.
2. Ser feta kroimy w kostkę, siekamy natkę pietruszki - mieszamy składniki w miseczce, delikatnie ucierając.
Wracamy do batatów:
1. Po wyjęciu batatów z piekarnika układamy na nich farsz (na połowie warzywa i boczek, na pozostałych ser utarty z natką pietruszki). Bataty z boczkiem posypujemy szczypiorkiem, a te z fetą słodka papryką.
Sos do polania batatów:
1. Jogurt naturalny przekładamy do miseczki, dodajemy posiekany koperek, wyciśnięty czosnek, pieprz, sól oraz odrobinę oliwy.
Bezpośrednio przed podaniem podpiekamy bataty na rozgrzanym grillu (ok 10 minut) - nabiorą cudownego aromatu i zapachu.
Podajemy z sosem.
Danie nie wymaga dużo czasu, jest doskonałe zarówno, jako danie główne, jak i przystawka.
Smakowało nawet mojej mamie, które generalnie nie uznaje takich dziwactw jak słodkie ziemniaki:)