Czy gołąbki zawsze muszą być z mięsem i ryżem ? I w sosie pomidorowym ?
Dziś pokażę że wcale tak być nie musi i że z kaszą gryczaną i grzybami są naprawdę świetne. Do tego sos pieczarkowy muśnięty słodką śmietanką z cebulką i świeżym koperkiem.
Ja zrobiłam jeszcze ze "starej kapusty" ponieważ bałam się że młoda jest jeszcze zbyt delikatna i może się rozlecieć. Myślę że za około tydzień, dwa spokojnie będzie można zrobić z młodą.
Wielokrotnie pytaliście o sos pieczarkowy. Dziś podaję na niego przepis.
Spróbujcie tych gołąbków. Jeśli tak jak ja lubicie kasze gryczaną na pewno Wam zasmakują.
Podając je na obiad nie gotuję już ani ziemniaków, ani ryżu, kaszy etc. Podaję je tylko z sałatką.
Zachęcam do wypróbowania.
Osobom przywiązanym do tradycji polecam
gołąbki z indykiem w sosie pomidorowym, ale w wersji fit (klik) , natomiast lubiącym eksperymenty
wegetariańskie gołąbki z soczewicą (klik). Kaloryczność:
Jeden gołąbek o wadze ok. 130 g ma ok. 90 kcal
Składniki:
* 300 gramów kaszy gryczanej
* główka kapusty
* jedna duża cebula
* garść suszonych grzybów
* sól, czarny pieprz
* łyżka oleju lub klarowanego masła (ja użyłam klarowanego masła)
1. Grzyby zalewamy 300 ml wody. Odstawiamy na noc lub na kilka godzin.
UWAGA ! Nie wylewamy wody w której się moczyły !
1. Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie 10 minut licząc od zagotowania. Wyłączamy, przykrywamy grubym ręcznikiem i odstawiamy na 20 minut nie odkrywając pokrywki.
2. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło lub olej, dodajemy drobno pokrojoną cebulę oraz drobno pokrojone grzyby. Smażymy aż cebula się zeszkli. Mieszamy z kaszą gryczaną, doprawiamy do smaku solą (jeśli jest taka potrzeba) oraz pieprzem.
3. Z kapusty wycinamy tzw. głąb i gotujemy pod przykryciem w osolonej wodzie. Ugotowaną kapustę wyciągamy i studzimy. Nie wylewamy wody w której się gotowała.
4. Z lekko wystudzonej kapusty zdejmujemy liście i zawijamy je razem z farszem w "gołąbki".
5. Na dnie garnka układamy kilka liści kapusty. Na liściach dość ciasno układamy gołąbki, jeden przy drugim. Zalewamy wodą w której gotowała się kapusta (do zakrycia) i przykrywamy np. talerzem aby zrobić obciążenie. Gołąbki gotujemy 40 minut na bardzo małym ogniu, licząc od zagotowania wody.
Składniki na sos:
* pół cebuli
* 10 pieczarek
* łyżka klarowanego masła
* czubata łyżka mąki orkiszowej (typ. do 700)
* 250 ml wody w której moczyły się grzyby
* łyżka słodkiej śmietany 12 %
* koper, sól, pieprz
1. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy drobno pokrojoną cebule i pokrojone w kawałki pieczarki. Smażymy bez przykrycia aby odparować wodę.
2. Na patelnię dodajemy mąkę i chwilę zasmażamy po czym wlewamy wodę z grzybów i mieszamy do uzyskania aksamitnej konsystencji. Gotujemy 3-4 minuty po czym wyłączamy, zaklepujemy śmietaną, dodajemy koper i doprawiamy do smaku.