Dawno nie było nic mięsnego i nic uroczystego więc postanowiłam to zmienić i upiekłam roladę którą osobiście bardzo lubię i lubi moja rodzina. Nie jest to danie pracochłonne jakby się mogło wydawać a jego sekretem jest dobrze zamarynowane mięso i dobrej jakości wędzony boczek, bardzo cienko pokrojony.
Mięso marynujemy minimum 12 godzin w posiekanej w malakserze natce pietruszki, czosnku, soli i pieprzu cytrynowym. Ja marynuję je wieczorem i piekę na obiad następnego dnia. Mięso marynuje się wtedy około 18 godzin.To ważne jeśli chodzi o kruchość i soczystość, i sprawę marynaty należy potraktować bardzo poważnie.
Roladę serwuję z sosem z kolorowego pieprzu i świeżą kolendrą. Kolendra nie jest obowiązkowa ale ja mam do niej ogromną słabość.
W tym przepisie ważne są detale. Marynata, jakość wędzonego boczku (nie może być parzony) i czas pieczenia. Polecam na uroczyste okazje.
Kaloryczność:
Porcja roladki dla jednej osoby (100 gramów) ma ok. 120 kcal
Łyżka sosu ma ok. 25 kcal
Składniki na 4 porcje:
* jeden cały filet z kurczaka
* sól
* natka pietruszki
* 2 ząbki czosnku
* pieprz cytrynowy
* 6 cieniutkich plasterków wędzonego boczku
* łyżka klarowanego masła
1. W malakserze umieszczamy natkę pietruszki i czosnek. Drobniutko siekamy.
2. Fileta z kurczaka nacieramy pastą z czosnku i pietruszki oraz solą i pieprzem cytrynowym.
3. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin.
4. Wyjmujemy fileta z lodówki, przekrawamy na pół i przecinamy na płasko.
5. Fileta solimy i na każdej połówce kładziemy trzy plasterki boczku.
6. Zawijamy w roladę i wiążemy dratwą.
7. Rolady obsmażamy na klarowanym maśle minutę z każdej strony. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu).
8. Wyjęte z piekarnika rolady kroimy w plastry. Podajemy z sosem.
Przepis na sos z kolorowego pieprzu:
* masło na którym podsmażaliśmy rolady
* czubata łyżka mąki orkiszowej
* pół szklanki bulionu drobiowego
* pół szklanki mleka
* kolorowy pieprz
* sól
* świeża kolendra (opcjonalnie aczkolwiek ja zawsze dodaję do tego sosu)
1. Ciepły bulion drobiowy mieszamy z mlekiem.
2. Na maśle na którym podsmażaliśmy rolady zesmażamy mąkę, po czym cały czas mieszając trzepaczką powolutku wlewamy mleko z bulionem. Mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji. Jeśli potrzeba dolewamy więcej mleka.
3. Sos doprawiamy kolorowym pieprzem i solą. Dodajemy posiekaną świeżą kolendrę.
Pieczone ziemniaki:
* ziemniaki
* świeży rozmaryn
* sól
* natka pietruszki rozdrobniona w malakserze
Ziemniaki nacieramy rozdrobnioną w malakserze natką pietruszki. Obkładamy gałązkami rozmarynu, solimy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut.