Wszystko co jemy, każdy składnik naszego codziennego menu oprócz dostarczania kalorii, witamin, minerałów, białek, tłuszczów czy węglowodanów, działa na nasz organizm kwasotworczo, bądź zasadotwórczo. Równowaga kwasowo - zasadowa jest kluczem do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W tym momencie można by rzecz "bez przesady", "organizm sobie poradzi, przecież zawsze sobie jakoś radzi i o jego funkcjonowanie nie ma co się bać". I to jest prawda. Organizm potrafi sam o siebie zadbać uruchamiając szereg reakcji mających posprzątać to co się "nabrudziło". Aby zminimalizować destrukcyjne działanie kwasów musi je rozcieńczyć i wydalić. W tym celu pobiera wapń z kości, zębów lub chrząstek stawowych. Jeśli zakwasiliśmy się jedząc niezdrowo powiedzmy podczas dwutygodniowych wakacji, na dłuższą metę nic złego nam nie grozi. Problem pojawia się wówczas kiedy zakwaszamy się stale, każdego dnia ponieważ organizm nie nadąża z usuwaniem kwasów. Oprócz tego że stale zabierając nam zmagazynowany wapń doprowadza do odwapnienia kości, zmian zwyrodnieniowych stawów oraz coraz bardziej powszechnej osteoporozy, nadmiar kwasów magazynuje w stawach i tkankach miękkich powodując szereg dolegliwości które wymieniam poniżej.
Nadmiar kwasów w organizmie:- powoduje rozwój komórek rakowych co udowodnił w 1931 roku dwukrotny laureat nagrody Nobla, niemiecki biochemik Otto Warburg ,
- powoduje obrzęki ponieważ, aby rozcieńczyć kwasy organizm zatrzymuje wodę,
- sprzyja szybszemu starzeniu się tkanek, na skórze pojawia się więcej zmarszczek, pojawiają się problemy z cerą, wypryskami etc.
- bardzo osłabia organizm, który na walkę o utrzymanie prawidłowego ph krwi traci bardzo dużo energii, co powoduje ogólne zmęczenie, problemy z koncentracją, nerwowość, skłonność do stanów depresyjnych, częste infekcje i przeziębienia,
- powoduje częste bóle i zawroty głowy, osłabienie, migreny, cienie pod oczami,
- zmniejsza perystaltykę jelit, powoduje kłopoty z trawieniem, zaparcia, a tym samym kłopoty z utrzymaniem prawidłowej wagi.
Jak zachować równowagę kwasowo - zasadową ?
Odpowiednio skomponowane posiłki to kwestia kluczowa. Należy komponować je w taki sposób, aby produkty kwasotwórcze równoważyć produktami alkalizującymi. Dodatkowo należy uwzględnić minerały zobojętniające wydalane kwasy, czyli magnez, wapń czy potas.
Szukając produktów alkalizujących nie sugerujcie się smakiem. Chodzi o to jak dany produkt zachowuje się w procesie trawienia. Na przykład kwaśna cytryna, czy limonka mająca kwaśny smak, w procesie trawienia zachowuje odczyn alkaliczny. Cytryna jest jednym z najbardziej alkalizujących produktów. Właściwości alkalizujące ma większość warzyw i owoców. Szczególnie aktywne w tym procesie są buraki, jabłka, cytryna, sałata i banany.
Chcąc zachować równowagę kwasowo - zasadową nie chodzi o to, aby zrezygnować z pełnoziarnistych węglowodanów, jaj czy orzechów. Te produkty mają wiele cennych wartości odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Chodzi o to, aby produkty z obydwu grup odpowiednio ze sobą połączyć.
Pieczywo z wędliną lub serem powinniśmy łączyć z sałatą, pomidorem, kiełkami czy innymi warzywami. Mięso zawsze z dużą ilością warzyw, to samo z kaszami. Płatki owsiane zneutralizujemy łącząc owsiankę z jabłkiem lub innymi owocami, a ziarna z jogurtem.
Jajecznicę posypujmy szczypiorkiem. To samo z białym serem. Możemy też dodać do niego kiełki.W naszym codziennym jadłospisie powinno znaleźć się dużo owoców i warzyw. Nie bez przyczyny mówi się o 5 porcjach, w 5 posiłkach. Do zakwaszenia przyczyniają się także:- używki takie jak alkohol, nikotyna, kofeina,
- przewlekły stres,
- przewlekle stosowane leki,
- zatrucie metalami ciężkimi,
- upośledzenie funkcji nerek,
- głodowe diety redukcyjne z uwagi na spowalnianie metabolizmu,
- diety wysokobiałkowe,
- choroby spowalniające metabolizm np. cukrzyca, niedoczynność tarczycy, niedoczynność nadnerczy,
Niektóre produkty kwasotwórcze, zasadotwórcze i neutralne
Produkty wysoko kwasotwórcze:
- mięso,
- wędliny,
- cukier,
- biała, oczyszczona, pszenna mąka,
- biały ryż,
- żółty ser,
- kawa,
- czarna herbata,
- kakao, czekolada,
Produkty średnio kwasotwórcze:- ryby,
- jaja,
- pełnoziarniste pieczywo,
- pełne ziarno,
- pełnoziarniste makarony,
- brązowy ryż,
Produkty słabo kwasotwórcze:- twaróg,
- ziarno orkiszu i produkty orkiszowe,
- kasza gryczana,
- otręby,
- orzechy,
Produkty zasadotwórcze:- warzywa,
- owoce,
- soki warzywne i owocowe,
- grzyby,
- oliwa z oliwek,
- migdały,
- kefir,
- maślanka,
- zielona herbata i herbaty ziołowe,
- kasza jaglana,
- komosa ryżowa,
Produkty neutralne:- masło,
- oleje roślinne,
- śmietana,
- jogurt maturalny,
Co to jest proszek zasadowy? Kto i jak powinien go stosować?Jak powinna wyglądać kuracja tym specyfikiem?Proszek zasadowy to prawdziwy koktajl mineralny. Zawiera wapń, magnez, potas, cynk, miedź, żelazo, selen, molibden oraz w zależności od producenta, wiele substancji pomocniczych. Przede wszystkim szybko i skutecznie neutralizuje nadmiar kwasów dlatego jako kurację polecam go osobom które źle się odżywiają, a mają kłopoty ze stawami, artrozę, reumatyzm, wszelkie bóle, strzykania w kościach, zdiagnozowaną osteoporozę, dnę moczanową, cukrzycę czy schorzenia pęcherzyka żółciowego. Zaczynając zmiany w życiu, nowy sposób odżywiania i styl życia, aby jak najszybciej sobie pomóc warto przeprowadzić kurację proszkiem zasadowym. Powinna trwać 3 miesiące i po jej zakończeniu powtórzona po kolejnych 3 i 9 miesiącach. Zawsze dawkujemy tak jak zaleca producent. Zazwyczaj jest to łyżeczka dziennie rozpuszczona w 250 ml wody. Proszek zasadowy sprawdza się także przy kuracjach przeciwtrądzikowych, atopowym zapaleniu skóry, wszelkich problemach skórnych, migrenach, kłopotach z koncentracją, zgadze i refluksie. Działa także wzmacniająco na włosy i paznokcie. Osoby które zdrowo się odżywiają i prowadzą zdrowy tryb życia na co dzień, nie mają potrzeby stosowania tego proszku. Oczywiście jeśli macie ochotę zrobić sobie miesięczną kurację raz czy dwa razy do roku to nie ma przeszkód, ale też nie ma jakiejś wielkiej potrzeby. To środek dla osób które mają objawy zakwaszenia które opisałam powyżej, oraz wymienione wyżej schorzenia. UWAGA! Proszek zasadowy nie może zawierać sodu. W przeciwnym razie zaburzy funkcje wydalnicze nerek. Kupując proszek zasadowy zwracajcie na to uwagę. Podczas kuracji z użyciem proszku zasadowego - dotyczy osób ze wskazaniami, nie dotyczy profilaktyki:- należy pić 1,5 litra czystej wody dziennie plus 500 ml płynów w postaci zupy, herbat ziołowych, owocowych.
- należy całkowicie odstawić sól,
- ilość warzyw i owoców w diecie powinna stanowić 50% dziennych racji pokarmowych,
- należy całkowicie wyeliminować żywność gotową, i jeść tylko to co przygotowujemy sami w domu,
- nie wolno pić alkoholu, kawy, czarnej herbaty,
Polecam do poczytania:* Dr J.Fuhrman "Jeść by żyć"* prof. Michael Hamm "Żywność naturalne lekarstwo"*Giennadij Małachow " Oczyszczanie organizmu"* S.Konturek "Fizjologia człowieka"