Do upieczenia tego ciasta skłoniła mnie aura za oknem. Ja jestem człowiekiem słońca, śpiewających ptaków, delikatnego szumu wiatru i ciepła. Nie lubię zimna, deszczu i pochmurnych dni.
Kruche maślano - piernikowe ciasto z owocami wypełniając mój dom zapachem cynamonu, goździków, kakao i gałki muszkatołowej wprowadziło atmosferę która od razu poprawiła mi nastrój. Poczułam się jakby za chwile miała się zacząć Wigilia i ten niezwykły świąteczny czas. Brakowało mi jedynie choinki i światełek ;).
Do świąt jeszcze trochę czasu ale już za parę godzin zaczyna się weekend. Jest zimo, szaro, ponuro i deszczowo. Raczej przyjdzie nam siedzieć w domu więc zróbmy coś dla siebie aby naładować akumulatory.
Może domowe spa czyli te wszystkie cudownie pachnące mazidła? Może nastrojowa muzyka? Wieczór we dwoje? Dobra książka? Dobre jedzenie?
Macie jakieś sprawdzone patenty na jesienne rozweselacze?
Kaloryczność:
100 gramów ciasta ma ok. 340 kcal
Składniki:
* 400 gramów mąki orkiszowej typ. 650
* 200 gramów masła do ciasta
* łyżka masła do wysmarowania formy
* 6 żółtek
* 8 łyżek ksylitolu
* łyżeczka proszku do pieczenia
* 3 łyżeczki przyprawy piernikowej
1. Miękkie masło ucieramy z 6 łyżkami ksylitolu na jednolitą masę.Cały czas ucierając stopniowo dodajemy żółtka.
2. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i ksylitolem. Dodajemy do masy maślano - jajecznej. Zagniatamy ciasto.
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
4. Spód i brzegi formy do ciasta smarujemy masłem. 3/4 ciasta wykładamy na spód. Żurawinę mieszamy z 2 łyżkami ksylitolu. Wysypujemy na spód ciasta, przykrywamy pokrojonymi w kawałki śliwkami i kawałkami ciasta. Wierzch można posypać żurawiną.
5. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy 40 minut.