Orkiszowa, pełnoziarnista pasta z wędzoną trocią w sosie ze świeżym szpinakiem. Danie które przygotujecie w 15 minut. Pyszne, sycące, niebanalne. W sam raz na obiad.
Sekretem smaku tej potrawy są użyte składniki. Pierwsza rzecz to bulion do sosu. Nie wolno pominąć tego elementu. Nie może to być sama woda, nie może to być broń Boże sztuczny bulion z kostki.
Prawdziwy, warzywny, intensywny w smaku bulion ma dla tego dania znaczenie kluczowe. Poniżej podaję link do przepisu jak taki bulion zrobić.
Kolejne rzecz to świeży szpinak. Musi być liściasty. No i ryba, która nie może dominować, więc musi być delikatna. Ja użyłam wędzonej troci. Idealne sprawdzi się też wędzony dorsz. Niestety nie nada się makrela i łosoś ponieważ będą dominować, a tego nie chcemy.
Świeży szpinak doprawiamy czosnkiem. Balansujemy delikatnym warzywnym bilionem i podkreślamy wędzoną rybą. Całość jest przepyszna. Koniecznie wypróbujcie.
Kaloryczność:
Porcja ma ok. 460 kcal
Składniki na porcję obiadową dla jednej osoby:
* 60 gramów makaronu orkiszowego kolanka
* duża garść świeżych liści szpinaku
* łyżeczka słodkiej śmietany
* mały ząbek czosnku
* łyżeczka oleju rzepakowego
* sól
* świeżo zmielony czarny pieprz
* 80 gramów wędzonej troci
1. Na rozgrzany olej wrzucamy szpinak. Solimy, zmniejszamy ogień do minimum, dusimy aż szpinak zmięknie, często mieszając. Dodajemy rozgnieciony czosnek i podlewamy bulionem. Gotujemy bez przykrycia ok. 5 minut. Mieszamy ze śmietaną, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Z ryby usuwamy ości.
3. Ugotowany makaron mieszamy z sosem. Na wierzchu kładziemy kawałki ryby.