Tradycyjnie faszerowane mięso, tzw. roladki, lekko podsmażamy i serwujemy z sosem. To klasyczny sposób podania. U mnie macie np.
roladki faszerowane szpinakiem i suszonymi pomidorami w białym sosie (klik) lub
roladki w sosie curry (klik) lub
roladki z pietruszkowym pesto w aromatycznym sosie klik.Co w sytuacji jeśli ktoś zaczyna się odchudzać, ma duży balast do zrzucenia i jest na początku swojej drogi? Jak ognia unika sosów ponieważ przypominają mu czasy kiedy to właśnie miłość do sosów doprowadziła go do obecnej wagi. Skrycie marzy mu się coś faszerowanego, jakiś może zrazić albo roladka.
Czy na diecie takie dania są zakazane ?
Absolutnie nie, pod warunkiem że zostaną właściwie przygotowane i tu z pomocą przychodzi parowar lub zwyczajny garnek z nakładką do gotowania na parze.
Wiele osób zamawiając u mnie dietę indywidualną prosi o to, aby dań na parze było bardzo mało.
Dlaczego tak jest? Czego się obawiają ?
Jeśli ktoś kiedykolwiek był na jakiejś diecie, z pewnością dobrze pamięta jałową, bez smaku, suchą pierś z kurczaka z warzywami. Bardzo często dzień w dzień co sprawia, że po zakończeniu takiej diety parowar ląduje w piwnicy i staje się persona non grata.
A wcale tak być nie musi i wszystko zależy od doprawienia i dodatków.
Dziś chcę Wam zaprezentować faszerowanego fileta z kurczaka. Filet faszerowany jest na bogato, suszonymi pomidorami, mozzarellą i bazylią. Przyrządzamy go na parze ale zawiniętego w folię aluminiową co sprawia że wilgoć zawarta zarówno w mięsie jak i serze nie ucieka na zewnątrz a fantastycznie nawilża mięso.
Mięso, które wcześniej zostało dobrze doprawione staje się bardzo aromatyczne. Wyrazisty smak suszonych pomidorów i bazylii nadaje mu charakteru.
Taki filet jest doskonałym posiłkiem potreningowym. Porcja zawiera 23 gramy białka, 10 gramów tłuszczu i 16 gramów węglowodanów.
Polecam przygotować przed wyjściem na trening. Niech czeka zawinięta w folię, aby po przyjściu wrzucić ją na parę a samemu pójść pod prysznic. Pamiętajcie tylko aby zaraz po treningu, jeszcze w szatni zjeść coś węglowodanowego np. banana.
Jako danie obiadowe polecam zestawić z sałatką z winegretem lub mizerią z jogurtem. Można dodać coś węglowodanowego np. ziemniaczki gotowane na parze (
patrz skrobia oporna klik) lub podać z ryżem z warzywami.
Kaloryczność:Cały faszerowany filet ma ok. 240 kcal
Składniki na jedną porcję:
* 80 g fileta z kurczaka
* 40 g suszonych pomidorów (ok. 2-3 sztuki)
* liście bazylii
* dwa plastry sera mozzarella (ok. 30 g)
* pieprz cytrynowy
* sól
1. Fileta nacinamy w taki sposób, aby powstała kieszonka. Całego nacieramy solą, a od wewnątrz (w kieszonce) nacieramy pieprzem cytrynowym. Odstawiamy na pół godziny.
2. Do kieszonki wkładamy suszone pomidory, bazylię i mozzarellę. Zwijamy w folię aluminiową i wstawiamy do naczynia do gotowania na parze. Dusimy 25 minut.