Dziś chcę Wam zaproponować danie dla dzieci. Delikatne drobiowe pulpeciki gotowane na parze, z sosem pomidorowym.
Jeśli nasunęła się Wam myśl, że delikatne oznacza mdłe, i potrawa nie nadaje się dla dorosłych, to jesteście w błędzie. Określenie delikatne w przypadku tych pulpecików odnosi się do ich konsystencji. Są mięciutkie i w przekroju jak drobiowy pasztecik. W smaku, za sprawą użytych przypraw są wyraziste i z pewnością zaskoczą nie jednego dorosłego.
Ja podaję je w towarzystwie sosu pomidorowego i warzyw gotowanych na parze.
Polecam wypróbować ;)
Kaloryczność:
Jeden pulpecik ma ok. 35 kcal
Jedna łyżka sosu (ok. 25 ml) ma ok. 12 kcal
Składniki na 20 pulpetów i sos:
* 400 gramów fileta z kurczaka
* jajko
* 50 gramów płatków owsianych
* 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
* sól, pieprz, łyżeczka kurkumy, łyżeczka słodkiej papryki,
* mała cebula - pół do mięsa, pół do sosu
* łyżka klarowanego masła
* 500 gramów pokrojonych pomidorów (bez skóry i gniazd nasiennych)
* łyżka śmietany 12 %
* 50 ml bulionu drobiowego (można użyć rosołu)
1. Płatki owsiane zalewamy wodą (do zakrycia), aby napęczniały. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z filetem z kurczaka i cebulą. Mieszamy z natką pietruszki, jajkiem, solą, kurkumą, papryką i pieprzem. Formujemy kuleczki, gotujemy na parze.
2. Na maśle podduszamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodajemy pomidory i bulion, dusimy 10 minut. Blendujemy na gładką masę. Gotowy sos doprawiamy solą i zaklepujemy śmietaną.