
Dziś mam dla Was coś weekendowego. W sam raz na seans przed telewizorem, czy spotkanie ze znajomymi.
Domowe paluszki - chrupaski. Kruche i delikatne. Moje są z ziarnami czarnuszki, ale jako dodatku możecie użyć sezamu, gruboziarnistej soli lub po prostu czosnku. To już kwestia smaku i Waszych upodobań.
Jestem pewna że zasmakują i Wam i Waszym dzieciom.
Polecam ;)
Kaloryczność:
Jeden paluszek ma ok. 15 kcal
Składniki:
* 125 gramów mąki orkiszowej typ. 700
* pół łyżeczki soli
* 40 gramów zimnego masła
* 25 ml wody
* ziarna czarnuszki
1. Wszystkie składniki oprócz czarnuszki wkładamy do malaksera. Mieszamy do powstania puchu. Wyjmujemy na stolnicę, szybko zagniatamy ciasto.
Jeśli macie robota planetarnego, użyjcie go do zagniatania ciasta.
2. Uformowane w kulkę ciasto rozwałkowujemy na stolnicy. Tniemy w paski o szerokości 1 centymetra i dowolnej długości. Posypujemy ziarnami czarnuszki. Skręcamy.
3. Skręcone paluszki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 10-15 minut. Do zrumienienia.
Dlaczego używamy tych sprzętów do częściowego wyrobienia lub całkowitego zagniecenia ciasta?
Chodzi o to aby ciasto miało jak najkrótszy kontakt z ciepłem dłoni. Wówczas będzie bardzo kruche.