Tarta jest daniem, które albo się uwielbia, albo nie znosi.
Znam osobę, która za żadne skarby nie zje tarty i nie ma znaczenia, czy w słodkiej, czy słonej wersji. Znam też bardzo dużo takich, które za tartę dadzą się pokroić. Dzwonią i mówią, "zrób", nie ważne z czym.
Tarta jest daniem towarzyskim. Dlaczego ?
To potrawa kaloryczna, zresztą jak wszystko czego bazą jest mąka i masło. Mąki mają zbliżoną kaloryczność i nie ma znaczenia, czy użyjemy gryczanej, amarantusowej, pszennej czy orkiszowej. Różnicę są nieznaczne.
Warto więc, robiąc tartę, zaprosić znajomych. Oszczędzimy sobie główkowania co zrobić z resztą, której nie zjemy.
Jeśli jednak znajomi mają inne plany na wieczór, a Ty masz ogromną ochotę na tartę, możesz albo zrobić z połowy porcji w tartaletkach i mieć na dwa dni, albo zamrozić resztę w kawałkach.
Z czym jeśc tartę ?
Kawałek tarty o wadze ok. 150 gramów, widoczny poniżej ma ok. 240 kcal. Na pierwszy rzut oka, może się wydawać, że to mała porcja, ale tarta jest bardzo syta. Dla mnie osobiście, dwa kawałki to za dużo. Robiąc tartę na obiad zawsze serwuję ją z duża ilością jakiejś lekkiej sałatki.
Do tej tarty świetnie pasuje rukola z winegretem, listkami mięty i pokrojoną w paseczki pieczoną papryką.
Kaloryczność:
Kawałek tarty o wadze ok. 150 g ma ok. 240 kcal
Składniki na tartę:
* 200 g mąki (ja użyłam gryczanej, ale możecie użyć orkiszowej, pszennej pełnoziarnistej lub jakiejkolwiek innej)
* 2 żółtka
* 100 g masła
* łyżka ksylitolu lub cukru
* szczypta soli
* 3 łyżki śmietany 12%
1. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
2. Po wyjeciu z lodówki rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm i wykladamy nim formę do tarty.
3. Przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą lub grochem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. na 20 minut.
Składniki ma masę jogurtowo - jajeczną:
* 150 ml jogurtu naturalnego
* 50 ml mleka 2%
* łyżka ksylitolu lub cukru
* szczypta soli
* 2 żołtka
* jedno całe jajko
* łyżka mąki
Jajka miskujemy z cukrem i solą. Dodajemy jogurt i mąkę. Miksujemy na gładką masę.
Pozostałe składniki:
* 2 duże gruszki
* 100 g sera blue
Ostateczne przygotowanie tarty:
1. Podpieczony spód do tarty wyjmujemy z piekarnika. Wylewamy i rozsmarowujemy 1/3 masy jajeczno - jogurtowej.
Gruszkę kroimy w plastry i układamy na tarcie. Zalewamy posostałą masą i na wierzch kruszymy kawałki sera blue.
Opcje przygotowania:
1. Gruszkę można zmiksować w malakserze na mus i wymieszać razem z masą jogurtowo - jajeczną i serem.
2. Można też zmiksować z masą jogurtowo - jajeczną tylko ser, a gruszki pozostawić w całości.
Ja robiąc tę tartę kładę ser blue tylko na połowie z uwagi na dzieci.
Dzieciaczki z serem blue nie zjedzą. Jeszcze nie ten wiek ;)
2. Wstawiamy do pieranika nagrzanego do 160 st. na 25 minut.