Aromatyczna, soczysta polędwica z dorsza w chrupiącym cieście ryżowym z sezamowymi warzywami i ryżem w stylu tajskim. Obiad bez nabiału, glutenu i jaj, nie tylko dla dzieci!
Qchenne-Inspiracje! FIT blog o zdrowym stylu życia i zdrowym odżywianiu. Kaloryczność potraw.
Obiad bez glutenu, nabiału i jaj spędza Ci sen z powiek? Nie masz pomysłu zwłaszcza na obiad dla dziecka? Niepotrzebnie. Dania bez tych trzech składników wcale nie są trudne, nudne i bez smaku. Dziś proponuję Ci potrawę inspirowaną kuchnią tajską. Aromatyczną i soczystą polędwicę z dorsza w chrupiącym cieście ryżowym. Do tego sezamowe warzywa i ryż. Jestem pewna że ryba w takim wydaniu, chrupiąca i wyrazista w smaku zasmakuje i Tobie i Twojemu dziecku. Polędwica z dorsza jest rybą niezwykle delikatną i pozbawioną ości. Fantastycznie nadaje się więc dla dzieci. Dodatkowo rewelacyjnie chłonie smaki więc koniecznie należy ją zamarynować. Gorąco polecam Wam to danie ;) Przetestujcie i dajcie znać jak Wam smakowało.
1. Rybę oprószamy solą, pieprzem cytrynowym i curry. Skrapiamy sokiem z limonki. Odstawiamy na 15 minut.
2. Do miseczki wsypujemy mąkę ryżową. Dodajemy sól, sos rybny, sos sojowy i wodę w ilości takiej, aby osiągnąć gęstą konsystencję przypominającą gęste ciasto naleśnikowe.
3. W cieście zanurzamy rybę. Smażymy na głębokim oleju ok. 3 minut. Po wyjęciu odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Przygotowanie warzyw:
1. Grzyby mun wkładamy do miseczki, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy talerzykiem, odstawimy na 3-4 minuty.
2. W wysokiej patelni lub woku rozgrzewamy olej sezamowy. Wrzucamy pokrojone w słupki warzywa. Smażymy ok 3-4 minuty bardzo często mieszając. Warzywa muszą być chrupiące, nie mogą być rozgotowane. Pod koniec smażenia wrzucamy na patelnię odsączone i pokrojone na mniejsze kawałki lub paski grzyby mun. Smażymy chwilę. Solimy do smaku.
Przygotowanie ryżu:
1. W wysokim garnku rozgrzewamy dwie łyżki oleju ryżowego. Wrzucamy ryż, kurkumę i sól. Smażymy około minuty po czym zalewamy wodą lub bulionem warzywnym dwa centymetry ponad poziom ryżu. Gotujemy bez przykrycia aż ryż wchłonie cały płyn. Jeśli po tym czasie jest jeszcze twardy, dolewamy bulionu. Pod koniec gotowania dodajemy sos sojowy.
Qchenne-Inspiracje! FIT blog o zdrowym stylu życia i zdrowym odżywianiu. Kaloryczność potraw.
Przyznaję się bez bicia, że nie jestem wielką fanką ryb. Chociaż chciałabym żeby było inaczej, najbardziej lubię ryby na surowo w postaci sashimi. Lubię również wędzoną makrelę czy wędzonego jesiotra (moje ostatnie odkrycie!). Ale oprócz tego ni...
W Norwegii pierwszym ciepłym posiłkiem jest middag, czyli obiad. I tu właśnie na talerze kilka razy w tygodniu wjeżdża ryba, która w kuchni skandynawskiej odgrywa dominującą rolę. Serwuje się ją z ziemniakami, rzadziej z ryżem lub makaronem. W Norwegii...
Bardzo prosta i smaczna rybka na obiad. W 90% przypadków nie przygotowuję panierek do ryby. Tym bardziej, że przeważnie je piekę lub grilluję, a bardzo rzadko smażę. Dziś mam dla Was propozycję na dorsza, pieczonego w lekkim cieście w stylu naleśnikowy...
Niedługo Święta Wielkanocne, przydałoby się więc pomyśleć już powoli o świątecznych wypiekach. Chodzi mi oczywiście o te dla alergików. My na szczęście nie musimy przejmować się już alergiami, jednak specjalnie dla tych, którzy ciągle nie mogą jeść pew...
Obiad bez glutenu, nabiału i jaj spędza Ci sen z powiek? Nie masz pomysłu zwłaszcza na obiad dla dziecka? Niepotrzebnie. Dania bez tych trzech składników wcale nie są trudne, nudne i bez smaku.Dziś proponuję Ci potrawę inspirowaną kuchnią tajską. Aroma...
Qchenne-Inspiracje! FIT blog o zdrowym stylu życia i zdrowym odżywianiu. Kaloryczność potraw.
Ryby w moim menu pojawiają się ostatnio dość często. W moim osiedlowym sklepie nie ma zbyt dużego wyboru gatunków, ale te co mają zawsze są świeże i smaczne, Dziś przedstawiam pomysł na polędwicę z dorsza pieczoną w piekarniku z warzywami, podane z ryż...
Ryba znów zagościła u mnie na stole, tym razem gotowana na parze w posypce ziołowej. Do sklepu dotarła świeża dostawa ryb, dodatkowo moja Mama miała smak na dobrą rybę, trafiło na polędwicę z dorsza pyszna, delikatna, smaczna i bezoścista, w sa...