Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Pyza made in Poland » Pyza made in Poland -
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
357
Kategorie
1598
Mini-przewodnik po Marywilskiej
Na warszawskiej Białołęce znajdziecie centrum handlowe, które chociaż składa się z sześciu hal to dla nas jest labiryntem, niekończącym się ciągiem krętych korytarzy. Ten dziwny wietnamsko-polsko-turecko-ukraiński świat zasysa nas, a jaskrawe lampki, s...
Pyza made in Poland » Pyza made in Poland -
Zakupy
,
Marywilska 44
,
Sklep wietnamski
,
Sklep wietnamski marywilska
,
Marywilska
,
Zakupy wietnamskie
Zorientowany The Cool Cat
The Cool Cat, intrygujące fusion bistro na warszawskim Powiślu, chociaż kusi kulinarnymi hitami Azji (wymieńmy chociaż bao, kimchi czy bibimbap), początkowo zawiodło nas nierówną kuchnią. Teraz już wiemy, że po prostu nie mieliśmy do tego miejsca klucz...
Pyza made in Poland » Pyza made in Poland -
Wydarzenia
,
The Cool Cat
,
Fusion
,
Bistro
,
Coolcat
,
The Coolcat
Danmuji, czyli żółta piklowana rzodkiew (단무지)
W Polsce żółta piklowana rzodkiew znana jest głównie z japońskich restauracji pod nazwą takuan (沢庵). Jej intensywny słodko-słono-kwaśny smak może być nieco przytłaczający w porównaniu z polskimi marynatami, ale jest na to wytłumaczenie. Zgodnie z pierw...
Pyza made in Poland » Pyza made in Poland -
Przepisy
,
Chija
,
Daikon
,
Danmuji
,
Gardenia jaśminowata
,
Piklowana rzodkiew
Syryjskie placki z pietruszki (ajjah)
Od chwili kiedy poznałam Karimę kupuję po kilka pęczków pietruszki – jest częstym składnikiem syryjskich dań, a nie tylko elementem dekoracyjnym. Przygotowane z niej placki ajjah z wierzchu są chrupiące, a w środku wilgotne i pachnące arabskimi przypra...
Pyza made in Poland » Pyza made in Poland -
Przepisy
,
Kuchnia syryjska
,
Syria
,
Ajjah
,
Karima
,
Kuchnia arabska
,
Syryjskie placki
10 przykazań jedzenia pałeczkami
Pałeczki powstały w starożytnych Chinach początkowo jako utensylia służące do gotowania posiłków, a nie ich spożywania. Łatwość ich wykonania sprawiła jednak, że szybko rozpowszechniły się. Miało to niebagatelny wpływ na kulinaria, ponieważ posługiwani...
Pyza made in Poland » Pyza made in Poland -
Podróże
,
Japonia
,
Wietnam
,
Chiny
,
Azja
,
Jak jeść pałeczkami
,
Pałeczki
,
Chopsticks
,
Jedzenie pałeczkami
Wólka Kosowska – cztery godziny jedzenia non-stop
Przyszedł ten moment, kiedy wietnamskie bary w Wólce Kosowskiej zostały zdominowane przez wygłodniałych azjatyckich smaków Polaków! Pobiliśmy rekord frekwencji, ustawiliśmy stoły w L i zasiedliśmy do wspólnej uczty. Wieść się rozniosła i po chwili wiet...
Pyza made in Poland » Pyza made in Poland -
[SZORTY]
,
Wietnam
,
Pho
,
Wólka Kosowska
,
Banh mi
,
Bun cha
,
Gdzie zjeść w Wólce
,
Wólka
,
Wólka najlepsze bary
,
Chè
,
Kaczka
Regina: włosko-chińskie spotkanie trzeciego stopnia
Słowo koncept jest ostatnio wyśmiewane przez ruch antyhipsterowców, ale w przypadku Reginy trudno o lepsze określenie. Już za samą nazwą kryje się historia z polsko-żydowskim rodowodem i Nowym Jorkiem w tle, a w środku kolejnych osobliwości jest bez li...
Pyza made in Poland » Pyza made in Poland -
Wydarzenia
,
Kuchnia chińska
,
Trisno Hamid
,
Regina
,
Trisno
,
Koszykowa 1
Rozbrat 20 umie w Restaurant Week
Rzadko bywa tak, że podczas wizyty w restauracji zagra zupełnie wszystko obsługa, jedzenie, nastrój i koncepcja menu. Dzisiaj w Rozbrat 20 (Bakery and Wine Corner), w ramach Restaurant Week, wszystko było tak, jak powinno być. Pomocna i sprawna...
Pyza made in Poland » Pyza made in Poland -
[SZORTY]
,
Bakery and Wine Corner
,
Rozbrat 20
Wólka Kosowska: menu jesienno-zimowe
Jesteśmy w Wólce regularnie, ale i tak trudno nam nadążyć za zmianami dostępności produktów spożywczych i gotowych wyrobów w azjatyckich sklepach spożywczych oraz w opcji na telefon. Głównym motorem sezonowości jest oczywiście temperatura – jej spadek ...
Pyza made in Poland » Pyza made in Poland -
Składniki
,
Wólka Kosowska
,
Gdzie zjeść w Wólce
,
Wólka
,
Wólka najlepsze bary
,
Bánh trôi tàu
,
Chè bưởi
,
Bánh bao
,
Bánh chưng
,
Bánh dày ngọt
,
Bánh gai
,
Bánh rán
,
Chè đỗ đen
,
Chè khoai môn
,
Ngô nếp
,
Sữa chua nếp cẩm
,
Thạch rau câu 3D
Wietnamska bagietka z klopsami w sosie pomidorowym (bánh mì xíu mại)
Jeśli wyobrażaliście sobie połączenie kuchni Wschodu i Zachodu jako wysublimowaną grę smaków to będziecie zawiedzeni. Bánh mì xíu mại to bowiem proste danie, sycące i swojskie, z jedynie lekkim akcentem wietnamskim. W bagietce znajdziemy wieprzowe klop...
Pyza made in Poland » Pyza made in Poland -
Przepisy
,
Sos rybny
,
Kolendra
,
Bagietki
,
Bánh mì xíu mại
,
Banh mi z klopsami
,
Dalat
,
Klopsy w sosie pomidorowym
,
Kuchnia fusion
Jak ugotować kleisty ryż?
Ugotowanie ryżu kleistego wymaga trochę gimnastyki. Zwyczajny garnek elektryczny daje średnie rezultaty – ziarna lepią się, ale są zbyt miękkie. Garnek z sitkiem do parowania to już zdecydowanie lepszy wybór, ale my decydujemy się na powrót do korzeni,...
Pyza made in Poland » Pyza made in Poland -
Składniki
,
Ryż kleisty
,
Tajlandia
,
Glutinous rice
,
Jak ugotować ryż
,
Laos
,
Parnik
,
Parownik
,
Perfekcyjny ryż
,
Sticky rice
Nhất i jej wózeczek pełen wietnamskiego dobra (Bakalarska i Marywilska)
Restauracje restauracjami, bary barami, ale czasami najlepsze azjatyckie jedzenie znajdziecie ukryte w wózeczkach, których właściciele pojawiają się w skupiskach potencjalnych klientów – Wietnamczyków stęsknionych za ojczystą kuchnią. Budowa wózeczka (...
Pyza made in Poland » Pyza made in Poland -
Ludzie
,
Ryż kleisty
,
Kleik ryżowy
,
Bakalarska
,
Cháo gà
,
Bánh giò
,
Marywilska 44
,
Xôi mặn thập cẩm
,
Zupa ryżowa
,
Bánh khúc
,
Ryżowa pyza
,
Wózeczek
,
Xôi khúc
Fatteh, czyli śniadanie po syryjsku
To bardzo popularne w Syrii danie śniadaniowe w swojej najbardziej podstawowej formie (inne wersje zawierają np. kurczaka, jagnięcinę czy bakłażany). W naszym domu to też sprytny sposób, aby zużyć twarde chlebki pita z poprzedniego dnia. Smażenie na gł...
Pyza made in Poland » Pyza made in Poland -
Przepisy
,
Kuchnia syryjska
,
Cieciorka
,
Jogurt
,
Tahini
,
Arabskie śniadanie
,
Danie na Ramadan
,
Fatteh
,
Fette
,
Pasta sezamowa
,
Pita
,
Syryjskie śniadanie
,
Tysije
Min’s Onigiri w Warszawie
Ryżowe trójkąty to absolutna miłość Małej Pyzy, a wyjazd do Japonii tylko ją wzmógł. Przetestowaliśmy onigiri ze sklepów konbini, wypasionych delikatesów, restauracji (grillowane onigiri zatopione w zielonej herbacie!), a nawet z… kulinarnego muzeum. D...
Pyza made in Poland » Pyza made in Poland -
Recenzje
,
Japonia
,
Kuchnia japońska
,
Onigiri
,
Ryż
,
Warszawa
,
Min’s Onigiri
,
Ryż do sushi
Restauracja Sinh Sinh – wietnamski oldschool
Moda na gotowanie rozpowszechniła się wśród polskich Wietnamczyków (albo wietnamskich Polaków) do tego stopnia, że Facebook dosłownie zalany jest zdjęciami domowego azjatyckiego jedzenia. Kulinarna szara strefa kwitnie, a my jesteśmy na bieżąco z plotk...
Pyza made in Poland » Pyza made in Poland -
Recenzje
,
Tradycyjna kuchnia wietnamska
,
Kaczka z chrupiącą skórką. najlepsza kaczka
,
Sinh Sinh
,
Wietnamska restauracja w Raszynie
Wietnamskie menu Fokim x Pyza made in Poland x Diep z Viet Street Food
Regularnie dostajemy maile z zapytaniem o adres naszej restauracji
Pyza made in Poland » Pyza made in Poland -
[SZORTY]
,
Ryż kleisty
,
Viet Street Food
,
Fokim
,
Popup
,
Pyza
←
Poprzednia
13
14
15
16
17
Następna
→