Na warszawskiej Białołęce znajdziecie centrum handlowe, które chociaż składa się z sześciu hal to dla nas jest labiryntem, niekończącym się ciągiem krętych korytarzy. Ten dziwny wietnamsko-polsko-turecko-ukraiński świat zasysa nas, a jaskrawe lampki, s...
The Cool Cat, intrygujące fusion bistro na warszawskim Powiślu, chociaż kusi kulinarnymi hitami Azji (wymieńmy chociaż bao, kimchi czy bibimbap), początkowo zawiodło nas nierówną kuchnią. Teraz już wiemy, że po prostu nie mieliśmy do tego miejsca klucz...
W Polsce żółta piklowana rzodkiew znana jest głównie z japońskich restauracji pod nazwą takuan (沢庵). Jej intensywny słodko-słono-kwaśny smak może być nieco przytłaczający w porównaniu z polskimi marynatami, ale jest na to wytłumaczenie. Zgodnie z pierw...
Od chwili kiedy poznałam Karimę kupuję po kilka pęczków pietruszki – jest częstym składnikiem syryjskich dań, a nie tylko elementem dekoracyjnym. Przygotowane z niej placki ajjah z wierzchu są chrupiące, a w środku wilgotne i pachnące arabskimi przypra...
Pałeczki powstały w starożytnych Chinach początkowo jako utensylia służące do gotowania posiłków, a nie ich spożywania. Łatwość ich wykonania sprawiła jednak, że szybko rozpowszechniły się. Miało to niebagatelny wpływ na kulinaria, ponieważ posługiwani...
Przyszedł ten moment, kiedy wietnamskie bary w Wólce Kosowskiej zostały zdominowane przez wygłodniałych azjatyckich smaków Polaków! Pobiliśmy rekord frekwencji, ustawiliśmy stoły w L i zasiedliśmy do wspólnej uczty. Wieść się rozniosła i po chwili wiet...
Słowo koncept jest ostatnio wyśmiewane przez ruch antyhipsterowców, ale w przypadku Reginy trudno o lepsze określenie. Już za samą nazwą kryje się historia z polsko-żydowskim rodowodem i Nowym Jorkiem w tle, a w środku kolejnych osobliwości jest bez li...
Rzadko bywa tak, że podczas wizyty w restauracji zagra zupełnie wszystko obsługa, jedzenie, nastrój i koncepcja menu. Dzisiaj w Rozbrat 20 (Bakery and Wine Corner), w ramach Restaurant Week, wszystko było tak, jak powinno być. Pomocna i sprawna...
Jesteśmy w Wólce regularnie, ale i tak trudno nam nadążyć za zmianami dostępności produktów spożywczych i gotowych wyrobów w azjatyckich sklepach spożywczych oraz w opcji na telefon. Głównym motorem sezonowości jest oczywiście temperatura – jej spadek ...
Jeśli wyobrażaliście sobie połączenie kuchni Wschodu i Zachodu jako wysublimowaną grę smaków to będziecie zawiedzeni. Bánh mì xíu mại to bowiem proste danie, sycące i swojskie, z jedynie lekkim akcentem wietnamskim. W bagietce znajdziemy wieprzowe klop...
Ugotowanie ryżu kleistego wymaga trochę gimnastyki. Zwyczajny garnek elektryczny daje średnie rezultaty – ziarna lepią się, ale są zbyt miękkie. Garnek z sitkiem do parowania to już zdecydowanie lepszy wybór, ale my decydujemy się na powrót do korzeni,...
Restauracje restauracjami, bary barami, ale czasami najlepsze azjatyckie jedzenie znajdziecie ukryte w wózeczkach, których właściciele pojawiają się w skupiskach potencjalnych klientów – Wietnamczyków stęsknionych za ojczystą kuchnią. Budowa wózeczka (...
To bardzo popularne w Syrii danie śniadaniowe w swojej najbardziej podstawowej formie (inne wersje zawierają np. kurczaka, jagnięcinę czy bakłażany). W naszym domu to też sprytny sposób, aby zużyć twarde chlebki pita z poprzedniego dnia. Smażenie na gł...
Ryżowe trójkąty to absolutna miłość Małej Pyzy, a wyjazd do Japonii tylko ją wzmógł. Przetestowaliśmy onigiri ze sklepów konbini, wypasionych delikatesów, restauracji (grillowane onigiri zatopione w zielonej herbacie!), a nawet z… kulinarnego muzeum. D...
Moda na gotowanie rozpowszechniła się wśród polskich Wietnamczyków (albo wietnamskich Polaków) do tego stopnia, że Facebook dosłownie zalany jest zdjęciami domowego azjatyckiego jedzenia. Kulinarna szara strefa kwitnie, a my jesteśmy na bieżąco z plotk...