Hej!
Dziś podzielę się tym rewelacyjnym przepisem na super żytnie muffiny.Jak dla mnie są idealne na śniadanie ale także do lunch box'a do szkoły, na uczelnie czy do pracy. Bardzo pożywne i pyszne! Przepis po delikatnych zmianach zaczerpnęłam z
www.mojewypieki.com.
Łapcie przepis:
Składniki:
Suche:
1 i 1/4 szkl mąki pszennej razowej
3/4 szkl płatków owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
Mokre:
1/2 szkl mleka
2 średnie jabłka starte na tarce na dużych oczkach
3 łyżki oleju
1/4 szkl miodu naturalnego
Optymalnie orzechy (na posypkę), ale można je śmiało zastąpić migdałami czy płatkami owsianymi :).
Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy ze sobą składniki suche. W drugiej misce mieszamy składniki mokre. Następnie łączymy zawartość dwóch misek do połączenia składników. Formę do muffinek wypełniamy papilotkami. Napełniamy je do 3/4 wysokości i posypujemy prażonymi, siekanymi orzechami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do tzw. "suchego patyczka".
Smacznego!