Szarlotka z różową bezą i kruszonką. Dla osób, które czują motyle w brzuchu i dla tych co biegną szukać szczęścia po drugiej stronie Tęczy. Dla tych co będą pić wino w samotności i dla tych co będą raczyć się herbatą w towarzystwie. (Lub na odwrót.) Serce takie nieforemne mi wyszło i do niczego nie podobne, ale nieważne...liczy się intencja.
Cóż zróbcie coś Dobrego dla siebie tego dnia czyli wyłączcie telewizor i radio. One najbardziej zakłócają odbiór Walentynek.
Szarlotka z różową bezą i kruszonką
ciasto:
250 g mąki pszennej krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki drobnego cukru
125 g zimnego masła
1 jajko
odrobina zimnej wody (jeśli ciasto będzie zbyt suche)
bezowa pianka:
3 białka
120 g cukru
1 opakowanie kisielu żurawinowego
poza tym;
3 jabłka
sok z 1 / 2 cytryny
2 łyżki cukru
Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy zimne masło, pokrojone w cienkie plastry, wyrabiamy z suchymi składnikami. Następnie wbijamy jajko i zagniatamy zwarte ciasto, opcjonalnie dodając wodę. Ciasto dzielimy na dwie części, w proporcji 2:1. Mniejszą część wkładamy do folii i umieszczamy w zamrażarce, większą wkładamy do lodówki na około 30 - 40 minut.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie bezy. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Cały czas miksując pod koniec stopniowo dodajemy kisiel w proszku. Miksujemy chwilę do całkowitego połączenia.
Większą porcję ciasta wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nim kwadratową blaszkę średniej wielkości. Dobrze jest wcześniej wyłożyć formę papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez 15 - 20 minut.
Podczas, gdy ciasto się podpieka przygotowujemy jabłka. Obieramy je, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plastry. Skrapiamy je sokiem z cytryny i zasypujemy cukrem. Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika (aby ciasto nie wsiąknęło zbyt dużej ilości soku z jabłek zanim rozłożymy owoce warto posypać spód kaszką manną lub wiórkami kokosowymi). Wykładamy plastrami jabłek. Na jabłkach rozsmarowujemy warstwę różowej bezy. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i ścieramy na tartce o dużych oczkach bezpośrednio na bezę. Blaszkę z ciastem wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Gotowe ciasto studzimy na metalowej kratce.