ZAPIEKANY RYŻ Z JABŁKAMI – pyszny zapiekany ryż z mojego dzieciństwa. Uwielbiam!
ZAPIEKANY RYŻ Z JABŁKAMI
Składniki:
- 200 g ryżu
- 0,5 kg jabłek
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyźki masła
Dodatkowo:
- Naczynie żaroodporne
- Masło do wysmarowania
- Bułka tarta do wysypania naczynia
Wykonanie:
Ryż ugotowałam według przepisu na opakowaniu.
Jabłka obrałam ze skórki, starłam na tarce, posłodziłam, wsypałam cynamon i wymieszałam.
Naczynie wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą. Połowę ryżu wyłożyłam na dno naczynia, na to dałam starte jabłka i przykryłam drugą częścią ryżu.
Na wierzch ryżu dałam wiórki masła.
Piekarnik nagrzałam do temperatury 180 stopni, włożyłam zapiekankę na około 30-40 minut.
Ryż podawałam na ciepło, jednak można go też jeść na zimno Smacznego!
Artykuł ZAPIEKANY RYŻ Z JABŁKAMI pochodzi z serwisu Przepisy Joli.