ZAPIEKANY RYŻ Z JABŁKAMI – pyszny zapiekany ryż z mojego dzieciństwa. Uwielbiam!
![ZAPIEKANY RYŻ Z JABŁKAMI](http://przepisyjoli.com/wp-content/uploads/2016/04/DSC0751.jpg)
![ryż](http://przepisyjoli.com/wp-content/uploads/2016/04/DSC0761-150x150.jpg)
![ryż](http://przepisyjoli.com/wp-content/uploads/2016/04/DSC0758-150x150.jpg)
ZAPIEKANY RYŻ Z JABŁKAMI
Składniki:
- 200 g ryżu
- 0,5 kg jabłek
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyźki masła
Dodatkowo:
- Naczynie żaroodporne
- Masło do wysmarowania
- Bułka tarta do wysypania naczynia
Wykonanie:
Ryż ugotowałam według przepisu na opakowaniu.
![ugotowany ryż](http://przepisyjoli.com/wp-content/uploads/2016/04/DSC0722.jpg)
Jabłka obrałam ze skórki, starłam na tarce, posłodziłam, wsypałam cynamon i wymieszałam.
![_DSC0721](http://przepisyjoli.com/wp-content/uploads/2016/04/DSC0721.jpg)
Naczynie wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą. Połowę ryżu wyłożyłam na dno naczynia, na to dałam starte jabłka i przykryłam drugą częścią ryżu.
![_DSC0724](http://przepisyjoli.com/wp-content/uploads/2016/04/DSC0724.jpg)
Na wierzch ryżu dałam wiórki masła.
Piekarnik nagrzałam do temperatury 180 stopni, włożyłam zapiekankę na około 30-40 minut.
![zapiekanie ryżu](http://przepisyjoli.com/wp-content/uploads/2016/04/DSC0725.jpg)
Ryż podawałam na ciepło, jednak można go też jeść na zimno
Smacznego!
Artykuł ZAPIEKANY RYŻ Z JABŁKAMI pochodzi z serwisu Przepisy Joli.