
SZYBKA SEROWA ZAPIEKANKA – to porcja dla 2 – 3 osób.
Składniki:
- 200 gramów sera żółtego
- 200 – 250 gramów makaronu
- Ser feta
- Kukurydza
- 200 gramów mleka zagęszczego niesłodzonego
- 2 jajka
- Sól (ja dałam 3 szczypty)
- Pieprz (ja dałam 3 szczypty)
- Gałka muszkatołowa ( 1 szczypta)
Wykonanie:
Wrzuciłam makaron do gotującej się wody i gotowałam według wskazówek na opakowaniu. Do miski starłam ser, wlałam mleko, a następnie wbiłam dwa jajka, dodalam sól, pieprz, gałkę muszkatołową i wszystko dobrze wymieszałam.


Gdy makaron się ugotował, odcedziłam go i wsypałam do naczynia żaroodpornego. Wylałam na makaron przygotowaną wcześniej masę. Następnie wymieszałam makaron z masą. Na tak przygotowany makaron wysypałam kukurydzę. Nagrzałam piekarnik do 220 stopni i piekłam zapiekankę przez ok. 10 – 15 minut. 5 minut przed końcem pieczenia posypałam makaron serem feta.

