
SERNIK NA HERBATNIKACH
Składniki:
- 20 herbatników Petit-Beurre
- 1 kg sera (ja dałam z wiaderka)
- 1/2 kostki masła
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Blacha o wymiarach 21/32 cm
Ciasto polecam podać, ze specjalnie przeze mnie wyselekcjonowaną i przygotowaną herbatą, w tym wypadku będzie to CZARNA POMARAŃCZOWA HERBATA. Tutaj możecie ją zamówić: Kuchnia Joli CZARNA POMARAŃCZOWA HERBATA

Jeżeli chcemy podawać ciasto wraz z herbatą dzieciom proponuję wybrać specjalnie wyselekcjonowaną przeze mnie mieszankę DELIKATNA HERBATA POZIOMKOWO-WANILIOWA . Tutaj możecie ją zamówić: Kuchnia Joli DELIKATNA HERBATA POZIOMKOWO-WANILIOWA
Wykonanie:
Żółtka oddzieliłam od białek. Do miski wrzuciłam masło, wsypałam cukier, dodałam żółtka i robotem utarłam na jednolitą masę. Następnie dodawałam po łyżce sera (cały czas ubijając robotem), aż do końca. Wsypałam budynie i proszek do pieczenia. Pianę ubiłam na sztywno i dodałam do sera . Wszystko delikatnie wymieszałam szpatułką.
Dno blachy wyłożyłam herbatnikami, następnie wylałam na nie masę serową.
Piekarnik nagrzałam do temperatury 180 stopni i wstawiłam sernik do pieczenia, na około 1 godzinę. Gdy sernik się upiekł zostawiłam w piekarniku do wystygnięcia.
Wierzch ciasta posypałam wiórkami z czekolady mlecznej.
