PYSZNE DROŻDŻOWE BUŁECZKI
PYSZNE DROŻDŻOWE BUŁECZKI
Składniki:
- 0,5 kg mąki
- 10 dag masła (o temp. pokojowej)
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 3 żółtka
- 4 łyżki cukru pudru
- 5 dag drożdży
- 0,5 łyżeczki soli
- Konfitura z wiśni
Wykonanie:
Do miseczki pokruszyłam drożdże, wsypałam 2 łyżki mąki, łyżeczkę cukru i 3 – 4 łyżki ciepłego mleka. Wszystko dokładnie wymieszałam i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski wsypałam mąkę, sól, dodałam żółtka, wlałam wyrośnięty rozczyn, mleko, masło i wyrobiłam ciasto drożdżowe. Odstawiłam do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość). Wyrośnięte ciasto wyłożyłam na stolnicę, lekko rozwałkowałam, wyciskałam krążki wykrojnikiem. Na każdy kawałek nakładałam konfiturę, formowałam w kulkę i układałam na blaszce wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Tak przygotowane bułeczki odstawiłam jeszcze na 10 min. do wyrośnięcia. Bułeczki posmarowałam mlekiem i posypałam cukrem. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni 35-40 min.
Artykuł PYSZNE DROŻDŻOWE BUŁECZKI pochodzi z serwisu Przepisy Joli.