![wiglijne łamańce z makiem](http://przepisyjoli.com/wp-content/uploads/2015/12/DSC08037.jpg)
ŁAMAŃCE Z MAKIEM
Składniki na ciastka:
- 1 szklanka mąki
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 żółtko
- 100 g masła
Składniki na masę makową:
- 300 g maku
- 1 l mleka
- 4-5 łyżek miodu
- 100g rodzynek
- Garść orzechów i migdałów
Wykonanie:
Na stolnicy posiekałam masło z mąką, żółtkiem i cukrem. Następnie zawinęłam w folię spożywczą i schowałam do lodówki na około 30 minut. Następnie rozwałkowałam ciasto na stolnicy i foremką wykroiłam gwiazdki. Ułożyłam na blaszce i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut.
Mak wypłukałam, następnie zalałam wrzącym mlekiem i gotowałam na małym ogniu około 40 minut. Następnie odstawiłam mak do ostygnięcia, odcedziłam mleko, a mak zmieliłam maszynką 2 razy (ja używałam maszynki do mielenia maku w robocie planetarnym ETA GRATUS Maxipasta , więcej informacji o tym robocie znajdziecie tutaj: http://kuchniajoli.com/roboty-planetarne-dla-wymagajacych-c-20.html ).
![gratus_maxipasta](http://przepisyjoli.com/wp-content/uploads/2015/10/gratus_maxipasta.jpg)
Do zmielonego maku dodałam miód, orzechy, migdały i rodzynki. Wszystko dokładnie wymieszałam, schłodziłam w lodówce i podałam z upieczonymi wcześniej kruchymi ciastkami (nazywanymi łamańcami).
![łamańce na Boże Narodzenie](http://przepisyjoli.com/wp-content/uploads/2015/12/DSC08036.jpg)
![ciastka w formie łamańców](http://przepisyjoli.com/wp-content/uploads/2015/12/DSC08038.jpg)
![idealny przepis na łamańce](http://przepisyjoli.com/wp-content/uploads/2015/12/DSC08042.jpg)