



KRUCHE CIASTKA Z MANDARYNKAMI
Składniki:
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 250 g masła
- 0,5 szklanki cukru pudru
- Jajka (3 żółtka)
- Białko do smarowania ciastek
- 5 mandarynek (obranych ze skóry i z błonek)

Wykonanie:
Mąkę przesiałam na stolnicę, dodałam masło, cukier puder oraz żółtka i szybko zagniotłam ciasto. Tak przygotowane ciasto owinęłam w folię spożywczą i wstawiłam na pół godz. do lodówki. Po tym czasie odkroiłam kawałek ciasta, rozwałkowałam na grubość ok. 3 – 4 mm. Foremką o wymiarach 6 x 6 cm wykrawałam kwadraty, w środek wkładałam mandarynkę i składałam w kopertę. Wierzch ciastek smarowałam białkiem, układałam na blasze. Piekarnik nagrzałam do temp. 180 stopni i piekłam ok. 20 min. na jasnozłoty kolor. Gdy ciastka wystygły posypałam cukrem pudrem.