KRUCHA PIANKA Z TRUSKAWKAMI – przepyszne, kruche ciasto z owocami i delikatną pianką z budyniu. Przepis ten dostałam kilka lat temu do mojej koleżanki Zosi i zawsze chętnie je piekę, gdy spodziewam się gości. Świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju okazje, a gwarantuję, że domownicy również będą zachwyceni. To idealne ciasto do kawy. Ciasto kruche możecie zagnieść sobie dzień wcześniej (np. wieczorem) i włożyć do lodówki.




KRUCHA PIANKA Z TRUSKAWKAMI
CIASTO Z TRUSKAWKAMI – NAJLEPSZE PRZEPISY – zbiór najlepszych przepisów na ciasta z truskawkami.
Składniki na kruche ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
- 4 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
- Kostka masła (250 g; z lodówki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę:
- 500 g truskawek
- 2 budynie bez cukru: waniliowe lub śmietankowe (1 budyń = 40 g)
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1/3 szklanki oleju z ryżu So Riso (oleje So Riso są dostępne w sklepie idelikatesy24.pl )
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- Szczypta soli
Dodatkowo:
- Tortownica o średnicy 25 cm
- Cukier puder do posypania
Wykonanie:
Do przygotowania tego ciasta nie jest wymagana temp. pokojowa produktów (mogą one być z lodówki).
Wszystkie składniki na kruche ciasto wrzuciłam do misy i szybko zagniotłam. Tak przygotowane ciasto podzieliłam na 2 części (drugą część odkroiłam troszeczkę większą – ta będzie do wyłożenia dołu tortownicy), obie zawinęłam w folię spożywczą i schowałam na 40 min. do lodówki.

Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia, a boki wysmarowałam masłem. Kiedy ciasto się schłodziło starłam je na tarce o dużych oczkach na dno tortownicy. Delikatnie ugniotłam i wyrównałam spód. Włożyłam je do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (bez termoobiegu; grzanie góra – dół) i piekłam 20 min. (do zezłocenia). Gdy ciasto się upiekło odłożyłam do wystudzenia. W tym czasie umyłam, odszypułkowałam truskawki i przekroiłam je na połówki.

Gdy ciasto wystygło zaczęłam przygotowywać masę. Białka ubiłam ze szczyptą soli i powoli po łyżce dodawałam cukry cały czas miksując. Następnie dosypywałam budynie również cały czas miksując. Na koniec wlewałam powoli olej ryżowy So Riso (oleje So Riso są dostępne w sklepie idelikatesy24.pl ) (miksując).

Gdy składniki się połączyły wyłożyłam je na podpieczony wcześniej spód.

Na masie ułożyłam truskawki.

Na truskawki starłam drugą część ciasta.
Ciasto piekłam w temp. 190 stopni przez ok. 30 – 35 min. (bez termoobiegu; grzanie góra – dół). Kiedy ciasto wystygło posypałam je cukrem pudrem.
Artykuł KRUCHA PIANKA Z TRUSKAWKAMI pochodzi z serwisu Przepisy Joli.