KAPUSTA ZASMAŻANA – tak przygotowana kapusta jest dobrym dodatkiem do schabowego.
Składniki:
- Około 1 kg kapusty kiszonej
- 2 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- 2 cebule
- 2-3 łyżki mąki
- 2 szklanki bulionu (może być woda)
- Majeranek
- Słodka papryka
- Pieprz
- Sól
Wykonanie:
Kapustę odcisnęłam z nadmiaru soku, zalałam bulionem, dodałam liść laurowy, ziele angielskie i na małym ogniu gotowałam do miękkości.
Następnie obrałam cebulę, pokroiłam w kostkę, podsmażyłam na oleju i dodałam do kapusty. Na patelni rozgrzałam olej, wsypałam mąkę, lekko podsmażyłam i wlałam do kapusty. Całość wymieszałam i chwilę gotowałam (ciągle mieszając żeby się nie przepaliła) na wolnym ogniu.
Na koniec dodałam majeranek, słodką paprykę, pieprz, sól (wszystko do smaku),wymieszałam i kapusta gotowa.