JABŁECZNIK Z KRATKĄ
Składniki:
- 1,5 kg jabłek
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka tartej bułki
- 10 dag rodzynek
Składniki na ciasto:
- 4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 175 g masła
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 całe jajka
- 2 żółtka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- Blacha o wymiarach 22/32 cm
- Papier do wyłożenia blachy
Wykonanie:
Mąkę wraz z proszkiem przesiałam na stolnicę, dodałam schłodzone masło, jajka, żółtka, cukry, śmietanę i posiekałam wszystko nożem. Gdy było już dobrze wymieszane, szybko zagniotłam ciasto. Owinęłam w folię spożywczą i włożyłam do lodówki, w międzyczasie robiąc nadzienie z jabłek.
Jabłka obrałam, pokroiłam na małe cząstki i dusiłam przez chwilę na małym ogniu. Pod koniec dodałam cukry, rodzynki i bułkę tartą. Wszystko wymieszałam.
Blachę do pieczenia wyłożyłam papierem.
Z całości ciasta odcięłam 1/4, a 3/4 ciasta rozwałkowałam i wyłożyłam dno blachy.
Ciasto nakułam widelcem i włożyłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 15 minut, gdy spód się lekko podpiekł wyłożyłam jabłka. Ciasto (które odcięłam) rozwałkowałam i pocięłam na paski o szerokości około 1,5 cm i na cieście ułożyłam kratkę. Ponownie ciasto włożyłam do piekarnika i piekłam jeszcze 35 minut.
Po upieczeniu, gdy ciasto wystygło, posypałam cukrem pudrem.