CIASTO LEŚNY MECH
Składniki na ciasto:
- 3 jajka
- 450 gramów szpinaku (1 opakowanie mrożonego)
- 1 i 1/3 szklanki cukru (szklanka = 250 ml)
- 1 i 1/3 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę:
- 1 kubeczek (250 ml) śmietany 30%
- 250 gramów serka śmietankowego
- 4 łyżki cukru pudru
- tortownica o średnicy 25 cm
- tłuszcz do wysmarowania i bułka tarta do wysypania
Dodatkowo:
- garść jagód
- garść owoce granatu
Wykonanie:
Do miski robota (w moim przypadku GRATUS MULTIPASTA marki ETA) wbiłam jajka, wsypałam cukier i ubiłam na jednolitą masę. Ubijając powoli wlewałam olej, wsypałam przesianą mąkę z proszkiem i mieszałam na wolnych obrotach. Rozmrożony szpinak odcisnęłam z nadmiaru płynu, dodałam do ciasta i dokładnie łyżką wymieszałam. Tak przygotowane ciasto wylałam do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą tortownicy.
Piekarnik nagrzałam do 180 stopni. Wstawiłam ciasto i piekłam 1 godzinę. Gdy ciasto się upiekło i podstygło odkroiłam 1/3 ciasta (z placka odcięłam górną część – ok. 1/3 wysokości). Odciętą część pokruszyłam. Pora zrobić masę. Śmietanę wylałam do misy robota (w moim przypadku GRATUS MULTIPASTA marki ETA) , wsypałam cukier i ubijałam na sztywno. Pod koniec ubijania dodałam serek i ubijałam do połączenia składników. Tak przygotowaną masę wyłożyłam na ciasto. Pokruszone wcześniej ciasto wyłożyłam na wierzch masy i ręką lekko docisnęłam. Na koniec wierzch posypałam jagodami i owocami granatu. Ciasto włożyłam do lodówki.