Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
6182 wyników
Przepis na tort sachera
Torcik Raffaello
Jednym ze wspomnień dzieciństwa były przepyszne kuleczki Raffaello , wiele frajdy dawało znalezienie migdała wśród białych wiórków. Dziś próbowałam odtworzyć ten smak z dzieciństwa w formie torciku :) efekt jak widać :) *** Torcik Raffaello ***BISZKOPT...
Ruda w kuchni
Potężna dawka czekolady, czyli mus podwójnie czekoladowy z czekolady Horeca Select Makro (wz)*
Przed świętami dotarła do mnie paczka z bardzo kuszącą zawartością, znajdowały się w niej bowiem dwa kilogramowe bloki czekolady i duża paczka kakao. Muszę przyznać, że nigdy nie miałam do czynienia z tak solidną porcją, tyle dobra naraz! Produktu, któ...
Strawberries from Poland
Na słodko
,
Na deser
,
Czekolada
,
Wpis zamawiany (wz)
,
Desery bez pieczenia
Na mojej półce
Dzisiaj mam dla Was duży przegląd książek kulinarnych, które ostatnimi czasy ukazały się na rynku. Nie wszystkie z nich to zupełne świeżynki, a pozycje sprzed kilku miesięcy, ale warte są opisania. Tym razem książki podzieliłam na cztery kategorie: dla...
Strawberries from Poland
Parakulinarnie
,
Książki
,
Na mojej półce
Marlenka. Albo o pokusach i marzeniach.
Pokusa, by zacząć Wszystko od nowa jest wielka. Przekreślić grubą kreską, to, co uznane za nieudane, ulec kreatywnej amnezji, wyrwać część kartek, w odkładanym właśnie na bok kalendarzu na rok zbiegły, odwołać nierozważnie rzucone deklaracj...
addio pomidory
Ciasto
,
świątecznie
12 szybkich, wigilijnych dań z Podlasia i tradycje wigilijne na świecie
Bożonarodzeniowy, krakowski żłóbek zaprezentowany w paryskiej Katedrze Notre Dame, obecnie w Zielonej Górze Wigilijne przygotowania przed nami, tymczasem więc pomyślałam,
żyję żeby jeść - zdrowe przepisy
Kuchnia podlaska
,
Najczęściej czytane
,
O jedzeniu...
,
Karp w galarecie
,
Ryba po grecku
,
Barszcze czerwony wigilijny
,
Bigos
,
Pieczony szczupach
,
Pomysł na 12 wigilijnych dań
,
Sałatka śledziowa
,
śledzie na święta
,
Wigilia
Bezowy tort z pomarańczą i migdałami
Inspirowany bezowym deserem z restauracji Różanej, tort z delikatnej bezy chrupiącej z wierzchu i puszystej w środku, przełożony kremem z pomarańczy z dodatkiem rumu oraz prażonymi migdałami. Grzechu warte :) W sam raz na zbliżające się ostatki!Beza...
Atelier Patisserie
Migdały
,
Beza
,
Pomarańcze
Blogerzy od kuchni, czyli relacja z Blog Forum Gdańsk
Wrzesień był pracowity nie tylko dla uczniów. Redakcja Codogara również nie próżnowała. Ledwo wróciliśmy z TweetupPL, a już po 2 tygodniach zostaliśmy marynarzami i nakleiwszy ... Post Blogerzy od kuchni, czyli relacja z Blog Forum Gdańsk pojawił się p...
Magazyn kulinarny Codogara
Slider
,
Miejsca i ludzie
Wege Budapeszt, czyli mini przewodnik po wege knajpkach w Budapeszcie
Moja tegoroczna wycieczka do Budapesztu odbyła się w ramach cyklicznych „babskich” wyjazdów, których celem jest nie tyle poznawanie zabytków i historii miasta (chociaż to poniekąd też), ale przede wszystkim poznawanie miasta pod względem kulinarnym, ...
Ekoquchnia
Wegańskie
,
Podróże
,
EkoQuchnia w terenie
,
Wege restauracje
Food design w Galerii Arsenał
Szóstego października w Galerii Arsenał odbyły się warsztaty z food designu, prowadzone przez Gosię Rygalik ze Studia Rygalik. O tej ciekawej parze można poczytać na ich stronie pod adresem Studio Rygalik. Znajdziecie tam ich projekty z całego świata,...
Kuchenne Ewolucje
Food design
,
Galeria Arsenał
,
Studio Rygalik
,
Warsztaty kulinarne
Kranzt rozkosznie czekoladowy, nowa Słodka Wegan Nerd i konkurs!
Znacie krążące po internecie zdjęcie przedstawiające napis na murze: Mili ludzie karmią ludzi ciastem? Nie do końca brzmi to po polsku, ale wszyscy wiemy o co chodzi i myślę, że w większości przypadków zgadzamy się z tym hasłem. Alicja mu...
Hello Morning. Kuchnia roślinna
Weganizm
,
Lifestyle
,
Boże Narodzenie
,
Recenzja
,
Daktyle
,
Czekolada
,
Kakao
,
Wegańskie święta
,
Wypieki i słodycze
,
Książka kulinarna
,
Wigilia
,
Karmel daktylowy
,
Krem kakaowy
,
Kranzt
,
Krem czekoladowy
Top 5 słodkich adresów w Warszawie
Jeśli najdzie was chęć na słodką warszawską klasykę, to skorzystajcie z mojej krótkiej listy. Oto stołeczna piątka cukierniczych znakomitości 1. Lukullus, Chmielna Moja seria Top5 to nie jest typowy ranking, a raczej zbiór miejsc, które uznaję za szcze...
Krytyk Kulinarny - certyfikowany przez Harvard (USA) i McGill (Kanada)
Wokół stołu
,
Smaki Warszawy
,
Batida
,
Cafe Bristol
,
Lukullus
,
Słodki-Słony
Sztokholm dla ludzi – 2. Fika
Polacy zapraszają się na kawę, Szwedzi spotykają się na fikę i choć zwyczaje to podobne, Skandynawowie robią to lepiej. Oto dlaczego. Wciąż nie mogę wyjść z podziwu nad wysiłkami baristki jednej ze staromiejskiej kawiarni w Lund, która zmarnowała czter...
Krytyk Kulinarny - certyfikowany przez Harvard (USA) i McGill (Kanada)
Z podróży
,
Sztokholm
,
Kawa
,
Szwecja
,
Fika
,
Semla
Tort kokosowo- malinowy (bez glutenu, cukru białego i laktozy)
To już ostatni moment na pożegnanie owoców lata czyli malin. Ten przepis planowo miał się ukazać wcześniej kiedy były jeszcze bardziej dostępne na ogródkach niż w marketach, jednak musiał poczekać na pierwsze wydanie dwumiesięcznika "Bezbolesne Usuwani...
Candy Pandas
Bez glutenu
,
Bez laktozy
,
Bez cukru
,
Durszlak
Tort ptysiowy z brzoskwiniami
O tym, że warto czasem poszperać w starych gazetach przekonałam się ostatnio. Będąc u Mamy wzięłam sobie kilka egzemplarzy poradnika domowego sprzed 2000 roku. W jednej z nich był przepis na tort ptysiowy. Niby nic, ale jakoś sama nawet na to nie wpadł...
kuchnia w czekoladzie
Słodkości
,
Z owocami
,
Ciasta
,
Konkurs
,
Z kremem
,
Torty
,
Ucierane
Semifreddo z owocami leśnymi
Wydawać by się mogło, że deser jest skomplikowany, trudny i w ogóle nie do zrobienia przez zwykłego śmiertelnika ;) Nic bardziej mylnego Kochani! Semifreddo, to po prostu taki tort lodowy, który przygotujesz naprawdę szybko. Wiadomo, jak to z lodami, t...
kuchnia w czekoladzie
Słodkości
,
Deser
,
Z owocami
,
Sezonowe
,
Lody
Świąteczny wieniec z pomarańczami
W zeszłe święta obiecywałam Wam, że wymyślę jakiś przepis z tym kremem pomarańczowym. Musieliście czekać aż rok, żebym do niego wróciła. Ale warto było czekać i warto było go jeszcze raz wykorzystać. Co prawda tym razem troszkę go udoskonaliłam, ...
sweet cherimoya
Od kuchni na słodko
,
Owoce
,
Kremówka
,
Boże Narodzenie
,
Mascarpone
,
Cytrusy
,
Bezy
←
Poprzednia
382
383
384
385
386
Następna
→