Łaciate ciasto z delikatnym aromatem pomarańczowym.50 dag mąki40 dag cukru25 dag margaryny7 jajek1 szklanka mlekakieliszek (50 ml) octu2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kakaokilka kropel aromatu pomarańczowegoMargarynę bardzo dobrze utrzeć z...
Pachnące cynamonem i pomarańczą drożdzówki, którym słodyczy dodaje czekolada. Najlepiej smakują na ciepło i w dobrym towarzystwie :) ciasto: 200 g mąki pszennej 15 g świeżych drożdży łyżka cukru trzcinowego 2/3 szklanki maślanki 1/3 szklanki oleju rzep...
Pyszna wariacja jesiennych smaków i aromatów. Cudowne połączenie kamforowo-cytrynowej nuty kardamonu z rozgrzewającym, delikatnie pikantnym imbirem i dojrzałą, słodką gruszką w formie wilgotnego, rozpływającego się w ustach ciasta, które umili Wam jesi...
Uwielbiam drożdżówki. Najbardziej te z kruszonką, ale i te z lukrem. A może i z kruszonką i lukrem? Tak, takie 'wypasione' lubię najbardziej! W moim domu rodzinnym często pachniało ciastem drożdżowym, szczególnie w piątek. Wtedy na sobotnie śniadanie n...
Bardzo lubię desery, które zawierają w sobie kontrastowe składniki. Dokładnie taka jest dzisiejsza tarta. Kruche ciasto cudownie komponuje się z kremowym budyniem, którego słodycz równoważą kwaskowe porzeczki.Jeśli akurat nie macie porzeczek, a chcecie...
Czyli jesień? Nie kocham jej tak, jak wiosny. Nie czekam z utęsknieniem. Nie wyglądam i nie poganiam. Wolałabym odsunąć ten moment. Ale skoro musiała przyjść i taka wrzosowa próbuje się rozgościć, to niech już będzie. Niech zaskoczy ciepłym słońcem, d...
Sezon śliwkowy w pełni, więc aby wykorzystać go jak najlepiej dziś szybka i pyszna tarta. Robiłam ją już nie raz, najczęściej z jabłkami. Prosta, przyrządza się ją dość niechlujnie, za to efekt jest niesamowity! Jest idealnie krucha i mimo, że owoce pu...
Kto mnie obserwuje na Instagramie, ten zna historię z pięknymi, liściastymi i inspirującymi mandarynkami ^_^ Tak niewiele mi czasami trzeba, żebym zasuwała, co sił w nogach do kuchni i cała (przepraszam za słowo) podjarana rzuciła się do gotowania :) M...
Proste ciasto z żurawiną i puszystą pianką z serka Danio. Dobrze smakuje i efektownie wygląda. Przygotowanie nie wymaga dużo czasu i pracy.Ciasto:5 jajek1 szklanka cukru1 ½ szklanki mąki pszennej½ szklanki mąki ziemni...
przepis idealny, chrust wychodzi delikatny, kruchutki, pyszny, idealnie napowietrzony.Dzięki robotowi kuchennemu i maszynce do makaronu niezbyt się napracowałam :) Z podanych składników wychodzi bardzo dużo faworków, 4 duże talerze. Spokojnie mon...
Bardzo proste ciasto. Długo zachowuje świeżość. Można podjadać je aż do Sylwestra. Powinno nosić nazwę ciasto teściowej, bo pierwszy raz jadłam je właśnie u moich teściów. Przepis troszkę udoskonaliłam. Składniki: 5 średnich jabłek cukier waniliowy ko...
Domowy makaron z kurkumą Domowy makaron był kiedyś obowiązkowym dodatkiem do niedzielnego rosołu. Pamiętam jakby wczoraj, moja mama ćwiczyłam bicepsy w kuchni wyrabiając ciasto na pyszny, domowy makaron. Postanowiłam wypróbować pierwszy przepis z doda...
Mazurki to bardzo proste ciasta, choć muszę przyznać, że nie moje ulubione - w klasycznej formie upiekłam go chyba po raz pierwszy ;-) Zazwyczaj na święta piekę po prostu kruche babeczki, które wypełniam w sposób bardzo podobny do mazurków - dobrym, do...
Przedstawiam dziś idealne ciasto na środek tygodnia. Szybkie, łatwe do przygotowania, tanie i zrobimy je ze składników, które raczej zawsze mamy w domu. Kolejne z "babcinych" ciast do popołudniowej herbatki. Czuć w nim delikatną nutkę cytryny, która do...