Puszysty biszkopt, słodka masa chałwowa, cytrynowe ptasie mleczko a to wszystko przełamane lekko kwaśnym smakiem malin. Ciasto jest fantastyczne, bardzo smaczne i nie tak skomplikowane jak się wydaje. Robię je już po raz drugi i na pewno jeszcze nie raz do niego powrócę. Sądzę, że z powodzeniem mogłoby zastąpić tort na wielu uroczystościach. Przepis znalazłam w książce „Torty i ciasta na każdą okazję”. Jeśli nie znacie jeszcze tego pysznego ciasta to serdecznie polecam wypróbować. Na pewno nie pożałujecie
Składniki na biszkopt:
- 4 jaja
- 100 g cukru
- 70 g mąki pszennej
- 70 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy, dodajemy cukier, żółtka i obie maki z proszkiem do pieczenia. ciasto wlewamy do natłuszczonej i posypanej bułka tarta blachy (36×26 cm) i pieczemy 30 minut w 180 C. studzimy i nasączamy np. herbatą z cytryną.
Masa chałwowa:
- 1 i 1/2 szkl mleka
- 3 żółtka
- 20 dag chałwy (ja dałam 40 dag)
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 kostki masła
Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem. Wlewamy mąkę wymieszaną z 1/2 szklanki mleka i żółtkami. chwile gotujemy i studzimy. Masło ucieramy, stopniowo dodając budyń i chałwę. Masę wykładamy na biszkopt. Schładzamy.
Masa malinowa:
- 2 czerwone galaretki
- 80 dag mrożonych malin
Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wrzącej wody. Maliny lekko rozmrażamy, wkładamy do ciepłej galaretki. Wylewamy na masę chałwową. Schładzamy.
Ptasie mleczko:
- 2 żółte galaretki
- 750 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru
Galaretki rozpuszczamy w 1/2 litra wrzącej wody. Śmietankę ubijamy z cukrem i dodajemy do tężejącej galaretki. Ptasie mleczko wylewamy na masę malinową.
Ciasto wkładamy do lodówki na około 2 godziny.
SMACZNEGO!