Zapiekanki to doskonały pomysł na przystawkę lub kolację.
Składniki dla 2 osób:
pół długiej bagietki,
2 plasterki szynki,
10 plasterków salami,
5 plasterków żółtego sera,
10 oliwek,
6 pieczarek,
6 pomidorków koktajlowych,
łyżeczka oliwy z oliwek do podsmażenia pieczarek,
zapiekanki można posypać suszoną bazylią, oregano,
Przygotowanie:
Pieczarki obrać, umyć i pokroić w grubsze plasterki. Podsmażamy je na małym ogniu. Piekarnik nagrzewamy do 170 st. Ser zetrzeć na małych oczkach. Oliwki przekroić na pół. Pomidorki umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym i przekroić na pół. Biegietkę przekrajamy wzdłuż na pół. Układamy na bagietki wszystkie składniki w zależności od preferencji i tego jak bardzo jesteśmy głodni:) Bagietki podpiekamy ok 8 min. Zapiekanki doprawiamy ziołami. Można je podać np. z sosem czosnkowym. Smacznego:)