Zrobiłam to! Upiekłam pierwsze wegańskie ciasto i ono wyszło, a na dodatek dałam je na przetestowanie blogerom :) Mama dała mi podstawowy przepis, a ja pokombinowałam i zrobiłam je po wegańsku, żeby wszyscy mogli spróbować.
Ciasto jest idealne na jesień. Dynia, bakalie, cynamon. Czego chcieć więcej?
Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki żytniej razowej (typ 720) 1 szklanka oleju, 1/2 szklanki cukru, 4 łyżki siemienia lnianego + wrzątek, łyżka cynamonu, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka sody oczyszczonej, 2 szklanki tartej dyni, bakalie (u mnie rodzynki, daktyle i nerkowce). Przygotowanie: Piekarnik nastawić na 180 stopni. Siemię lniane zmielić i zalać wrzątkiem (przygotować flax egg - moje było robione całkowicie na oko - powstać ma dość go dość dużo i musi mieć taką dość luźną konsystencję). Flax egg, olej i cukier dokładnie zmiksować, następnie dodawać mąki, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy. Moje ciasto było takie, że później musiałam je trochę ugnieść ręką. Dodać bakalie i potartą dynię. Dokładnie wymieszać (najlepiej ręką). Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i delikatnie uklepać (żeby było równe w miarę). Piec ok. godzinę.
Pyszne i zdrowe ciasto dyniowe z bakaliami. Mnstwo orzechw, suszona urawina, rodzynki i puree z dyni. Doskonae na zimowe
Post Ciasto dyniowe z bakaliami pojawił się poraz pierwszy w I Love Bake.
Jesień już za rogiem, a wraz z nią w mojej kuchni zagościła ulubiona bohaterka sezonu- dynia. Moja fascynacja dynią zaczęła się jakieś 3 lata temu, gdy pierwszy raz wykorzystałam dynię w przygotowaniu zdrowych słodkości. O ile się nie mylę robiła...
Post Wegańskie ciasto dyniowe z herbatą. Bez mleka, jaj i masła!pochodzi z bloga Jak Po Maśle. Wilgotne, nie za słodkie w smaku, a do tego z rodzynkami. To ciasto pachnie prawdziwą jesienią. Takie jest herbaciane ciasto z dynią! A do tego ciasto ...
Taka pogoda nie pozostawia dużego wyboru nic tylko usiąść wygodnie w fotelu z kubkiem dobrej herbaty i kawałkiem pysznego ciasta. Do tego duetu wystarczy dobrać wciągającą książkę, a deszcz sam przestanie padać. Zwolenniczką zajadania de...
Czekolada to moje drugie imię : ) Najbardziej lubię klasyczną gorzką o dużej zawartości kakao nie tylko ze względu na pyszny wykwintny smak, ale również dlatego, że wśród czekolad jest najzdrowsza i przyjemniej się nią delektować : ) Dzisiaj pr...
Mój Tata (który dzisiaj świętuje również jako Dziadek ; ) uwielbia wszystkie klasyczne wypieki. Propozycja biszkoptowego ciasta z budyniowym kremem na pewno przypadnie mu do gustu, a żeby deser był bardziej efektowny postanowiłam podać go w for...
Zdecydowanie nie jestem zapaloną weganką, a kuchnia roślinna nie jest mi szczególnie bliska. Mimo to nie kategoryzuję przepisów w ten sposób i chętnie próbuję wszystkich dań, które wpadną mi w oko ; ) Wegańskie, czy nie powinno być smaczne ; ) Dzisiejs...