Przepis na szybki obiad, bez dużego nakładu pracy. Dla tych którzy tak jak my uwielbiają zieleninkę 300g makaronu rurki 0,5l mleka cztery łyżki masła łyżka mąki 400g świeżego szpinaku 4 ...czytaj więcej
Po dłuuuugiej przerwie, spowodowanej prozaicznym brakiem czasu, powracamy! Wracamy razem z hitem czerwcowo-lipcowym a mianowicie ogórkami małosolnymi. Którz ich nie lubi? W którym tradycyjnym, polskim domu ich nie ma? U ...czytaj więcej
Uwielbiamy owoce morza. Nie jest to tradycyjna paella ale była przepyszna, momentalnie znikła ze stołu. 400g brązowego ryżu 1 czerwona papryka 1 pomidor garść strąków fasolki szparagowej 3 ząbki czosnku ...czytaj więcej
Pyszny do naleśników, ciast itp. Radzę nie przesładzać, niech rabarbar zachowa swój kwaśny, pyszny smak! 10 gałązek rabarbaru cukier do smaku Rabarbar myjemy, kroimy w kostkę.Wrzucamy do rozgrzanego garnka i ...czytaj więcej
W końcu nadarzyła się okazja na wypróbowanie słynnego ostatnio ciasta leśny mech. Moja wersja znacząco różni się od oryginału. Po pierwsze dlatego że miałam zrobić masę z bitej śmietanki, która ...czytaj więcej
Alternatywa dla zwykłych ruskich. Możemy również użyć kaszy gryczanej. 300g ugotowanej kaszy jęczmiennej 300g twarogu półtłustego 1 cebula łyżka masła sól pieprz Cebulę podsmażamy na maśle aż się zarumieni. Studzimy. ...czytaj więcej
Przepyszny farsz, idealnie pasuje i do pierogów pszennych i do orkiszowych. 2 małe cukinie 1 cebula sól oliwa Cukienie obieramy i ścieramy na tartce jarzynowej o grubych oczkach. Cebulę kroimy ...czytaj więcej
Staramy się ograniczyć mąkę pszenną. Dzisiaj wypróbowałam pierogi z mąki orkiszowej. Są zdecydowanie inne w smaku i konsystencji niz te pszenne ale również są dobre 500g mąki orkiszowej + zapas ...czytaj więcej
Szybka i zdrowa surówka pasująca do każdego obiadu. Cwierć kapusty pekińskiej ćwierć papryki ćwierć ogórka szklarniowego pół puszki kukurydzy koper szczypior oliwa sól Kapustę szatkujemy, paprykę i ogórka kroimy w ...czytaj więcej
Szybkie i pyszne danie z piersią kurczaka lub udkami duża podwójna pierś kurczaka / 4 udka z kurczaka koperek 2 łyżki mąki oliwa sól Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy na ...czytaj więcej
Wychowywałam się w rodzinie pieczarkarzy więc żadne wydanie pieczarki nie jest mi obce To jest chyba najpopularniejsze, zaraz obok zapiekanek. Można je podawać w cieście naleśnikowym lub w waflu. Jeżeli ...czytaj więcej