Zupa krem z kukurydzy to niesamowite połączenie smaków słodkiego (kukurydza), pikantnego (chili) i nieco egzotycznego (reszta przypraw). Wszystko zamknięte w aksamitnym kremie. Przygotowanie zupy krem z kukurydzy jest proste i szybkie. W naszej wersji (wariacje na temat Gordona Ramsay’a) krem jest delikatny, gęsty, ale nadal wiadomo, że jest to zupa, a nie pasta czy coś o konsystencji nieco roztopionych lodów ;) Zupa krem z kukurydzy może być bardzo prosta i po prostu „kukurydziana” (wersja amerykańska, gdzie kukurydzę wielbią), ale podrasowana przyprawami na styl meksykański lub kolonialny. Zupę krem z kukurydzy można podawać i na ciepło i na zimno.
Składniki:
- 3 kolby kukurydzy (poza sezonem 1 puszka kukurydzy konserwowej, ale w sezonie – koniecznie świeża!)
- 2-3 średnie ziemniaki
- 1,5l bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1 cebula
- 1 puszka kukurydzy (400g)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 1 łyżeczka kolendry (mielonej, jeśli macie ziarna, należy jest zmiażdżyć)
- 1 łyżeczka kuminu (jak wyżej)
- 2-3 cm świeżego imbiru (można ewentualnie zastąpić mielonym – 1 łyżeczka)
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy (lub oleju roślinnego)
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- do przybrania: papryczka chili posiekana, szczypior posiekany, ziarna sezamu, czarnuszki etc.
Wykonanie:
Za pomocą noża obrać ziarna z kolb kukurydzy. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić obraną kukurydzę, dodać kremówkę i podsmażać na niewielkim ogniu około 3-5 minut (kukurydza powinna lekko zmięknąć i nabrać „kremowości”). Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Cebulę poszatkować. Imbir zetrzeć na tarce. Rozgrzać inną, niewielką patelnię, wsypać kolendrę i kumin, podsmażyć (prażymy) przez 2 minuty (aromat będzie bardziej intensywny). Dodać curry, kurkumę i imbir, podsmażać 2 minut (Cały czas mieszając, ogień dość mały). Dodać oliwę i wszystko wymieszać na bardzo gęstą pastę. W garnku (już tym końcowym, w którym będziemy gotować zupę) rozgrzać niewielką ilość oliwy i wrzucić cebulę. Zeszklić. Dodać przygotowaną pastę z przypraw i podsmażać 1 minutę. Dodać pokrojone ziemniaki, dobrze wymieszać, podsmażać 2 minuty. Teraz należy dodać bulion i wszystko zagotować. Gdy ziemniaki zmiękną dodać przygotowaną wcześniej kukurydzę oraz połowę kukurydzy z puszki (wraz z zalewą). Gotować kilka minut, dodać chili w proszku, dobrze wymieszać i podgotować jeszcze 3 minuty. Wszystko zmiksować na gładki krem. Jeśli nie możecie się doczekać, to teraz dodać resztę kukurydzy z puszki i można jeść :) Jednak ja radzę zupę po zmiksowaniu przetrzeć przez gęste sito (pozbywamy się łupinek ziaren kukurydzy, zostaje sam esencjonalny krem), wtedy dodać resztę kukurydzy konserwowej. Zupę krem z kukurydzy podawać posypaną poszatkowaną papryczką chili i szczypiorem.
Post Zupa krem z kukurydzy pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni.