Zupa czekoladowa deserowa idealna na Święta. Ale nie tylko! Zwłaszcza jeśli jesteście łasuchami. Wbrew pozorom zupa czekoladowa deserowa wcale nie jest „aż tak słodka”. Jeśli użyjecie czekolady gorzkiej i deserowej będzie naprawdę idealna. Zupa czekoladowa deserowa to zupa na specjalne okazje – właśnie takie, jak pachnące Święta Bożego Narodzenia! Na pewno zjednoczy wszystkich przy stole w pełnym zachwycie. Pachnie świątecznie cynamonem, pomarańczą i czekoladą.
Składniki:
- 115g czekolady deserowej
- 40g cukru
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 cukier z wanilią
- szczypta soli
- 2 łyżeczki masła
- 950ml mleka
- 1 mała chałka
- opcjonalnie: skórka pomarańczowa, migdały w płatkach
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
W garnku wymieszać mleko, cukier, mąkę i sól. Podgrzewać na średnim ogniu, gotować 2 minuty aż zacznie gęstnieć. Zdjąć z ognia i dodać czekoladę deserową Wedla w kawałkach oraz gałkę i cynamon. Mieszać do rozpuszczenia. Przykryć folią – ale uwaga – nie garnek, tylko powierzchnię zupy! Odstawić na około 2 godziny do schłodzenia (można odczekać do 24h).
Chałkę pokroić na kromki. Ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni – lekko zbrązowić. Schłodzić i pokroić w kostkę, odstawić.
W niewielkim garnku, lub ewentualnie w kubku i mikrofalówce, roztopić masło z czekoladą gorzką.
Nalać schłodzoną zupę do miseczek, delikatnie ozdobić polewą z czekolady gorzkiej (jeśli zupa będzie dobrze schłodzona, a polewa jeszcze ciepła, to lejąc ją delikatnie na zupę, zauważycie, że polewa sama wypływa na wierzch tworząc piękne wzroki). Posypać podpieczoną chałką. Można także posypać skórką pomarańczową i migdałami.
Post Zupa czekoladowa deserowa idealna na Święta pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni.