Niesamowity sernik z truflą czekoladową. Kremowy, wręcz satynowy. Smakuje, jak milion dolarów i jakby przygotowanie go trwało kilkanaście godzin, a tak naprawdę jest jednym z prostszych serników. Warstwa serowa przypomina sernik New Yorker, a warstwa czekoladowej trufli to po prostu poezja aksamitu. Przygotowałam go na Święta i powiem tak: pobił WSZYSTKIE inne wypieki :)
Składniki:
- 500g twarogu śmietankowego (jeśli macie zwykły ser, należy go zmielić 3 razy)
- 3 jajka
- 120g cukru
- 1/2 laski wanilii
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 200 ml śmietany 36%
- ok. 200 g ciasteczek owsianych albo digestive
- ok. 120-150 g masła (nie margaryny!)
- 400g czekolady deserowej (można też użyć pół na pół deserowej z gorzką, zależy jak bardzo wytrawną truflę chcecie otrzymać)
- 500 ml śmietany 36% (nie można zamienić)
- 150 ml likieru kawowego
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka kakao
Wykonanie:
Ciasteczka drobno pokruszyć (można zmielić w malakserze), wyrobić z masłem – uwaga, użyć jak najmniej masła, żeby spód nie wyszedł za twardy! Przygotowaną masę wyłożyć na okrągłą tortownicę (23-25 cm średnicy) wyłożoną papierem do pieczenia (tylko dno). Jajka ubić z cukrem. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka, dodać do ubitych jajek. Dodać śmietanę – 200 ml (w temperaturze pokojowej). Wymieszać krótko. Dodać ser (jeśli używacie tego z wiaderka, należy go odsączyć, też powinien być w temperaturze pokojowej) i mąkę ziemniaczaną. Krótko wymieszać, aż składniki się połączą. Gotową masę wylać na przygotowany spód. Piec około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (można do niego wstawić naczynie żaroodporne z wodą). Gotowy sernik ma ściętą, lekko sprężystą powierzchnię. Studzić przy otwartych drzwiach piekarnika.
Kremówkę (500 ml) krótko zagotować w niewielkim garnku. Zdjąć z palnika, rozpuścić w niej czekoladę, dokładnie wymieszać. Masę schłodzić – powinna lekko zgęstnieć, ale nie całkowicie. Dodać likier i cukier puder i miksować. Masa truflowa powinna zgęstnieć, zwiększyć objętość i stać się jaśniejsza. Wykładamy masę na wystudzony sernik i wygładzamy powierzchnię. Schładzamy przez minimum kilka godzin w lodówce. Przed podaniem posypujemy kakao (nie bójcie się, że będzie gorzkie – idealnie przełamie truflę).
Sernik z truflą kroić nożem maczanym w gorącej wodzie (oczywiście należy go wytrzeć :) ).
Post Sernik z truflą czekoladową pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni.